Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Viszokay Gréta (2022) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Viszokay Gréta.pdf] PDF
Szakdolgozat_Viszokay Gréta.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Viszokay_Gréta.pdf] PDF
BA_O_Viszokay_Gréta.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (332kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban minden egyéni vállalkozással kapcsolatos kérdésemet sikerült megválaszolnom a kutatásaim során.Az első részben a vállalkozás alapításával kapcsolatban felmerülő hiányosságaimra kerestem a válaszokat. Arra, hogy ki jogosult az alapítására és milyen tényezők bizonyulnak kizáró okoknak. Emellett sikerült felkutatnom azt, hogy hol és hogyan alapíthatom meg a vállalkozást. Milyen dokumentumok szükségesek az alapításához és hogy milyen plusz teendőim vannak a vállalkozás bejelentését követően. Összehasonlításra kerültek a vállalkozás előnyei és hátrányai is egyaránt, amiből azt a következtetést sikerült levonnom, hogy megéri a vállalkozás indításának a kockázata. Úgy gondoltam, hogy a jelenlegi helyzet miatt, muszáj felkutatnom azt, hogy hogyan szüneteltethető, szüntethető a vállalkozás. A második részben a vállalkozás alapításához szükséges előkészületeket foglaltam össze. Első és legfontosabb egysége ennek a résznek a tökéletes ötlet megtalálása.  Számomra a legizgalmasabb, mivel nagyon át kell gondolnunk és több körön kell tesztelnünk az elképzelésünket.  Fontos, hogy biztosan meggyőződhessünk a sikerességéről és egy egész vállalkozást fel tudjunk rá építeni. Az ötlet megtalálása után a tervezések következtek. A pénzügyi és üzleti terv is lényeges része a vállalkozás elindításának. Szükséges az elkészítésük, mivel segítségükkel előre tudunk tervezni, mint pénzügyileg, mint kivitelezés terén is. Dolgozatomban felsorolásra kerültek a tervezetek részei és hogy mit kell tartalmazniuk egy induló vállalkozás esetében. A következő egységben a számviteli teendők kerültek részletezésre. Az alap- és részletező nyilvántartások alkalmazása került taglalásra. Emellett a leírtak könnyebb értelmezése miatt a mellékletben megtalálható az is, hogy a gyakorlatban hogyan is néznek ki ezek a nyilvántartások. Az alapnyilvántartásoknál a számvitelhez kapcsolódó nyitási és zárási folyamatokat ismertettem. Az adózási fejezetben a kisadózó vállalkozások tételes adója, vállalkozás jövedelme szerinti adózás és az átalányadózás került alapos boncolgatásra. Az adózás nagyon fontos része a vállalkozás alapításának, így ez is egy lényeges része a dolgozatomnak. Ebben a fejezeteben olyan kérdések kerültek megválaszolásra, hogy ki választhatja az adózási formát, adó alapja és mértéke, hogyan és milyen okokból szűnhet meg az adóalanyiság. Említésre kerül még az általános forgalmi adó és a helyi iparűzési adó is. Az adózási formák tisztázása után kialakult egy sorrend, hogy milyen adózást érdemes választani egy egyéni vállalkozásnak. Ezt egy nagyon egyszerű táblázatos számítással szemléltettem. A kutatásom végeredménye pedig az lett, ha egyéni vállalkozást indítanék a KATA adózási formát választanám, mivel véleményem szerint az a legkedvezőbb. Végezetül pedig a koronavírus hatása a vállalkozásokra és a kormány mentőcsomagjai kerültek rövid bemutatásra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Déri Tünde
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Erdélyi Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adó(k), alapítás, egyéni vállalkozás indítása, egyszeres könyvvezetés, KATA, naplófőkönyv
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 07. 11:45
Utolsó módosítás: 2022. Már. 07. 11:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet