A Széchenyi Kártya Program Újraindítási hitelkonstrukcióinak bemutatása egy hazai kereskedelmi bankban

Báki Nikolett (2021) A Széchenyi Kártya Program Újraindítási hitelkonstrukcióinak bemutatása egy hazai kereskedelmi bankban. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Gyakorlati beszámoló és záródolgozat_Báki Nikolett_JO2K91_aláírt nyil..pdf] PDF
Gyakorlati beszámoló és záródolgozat_Báki Nikolett_JO2K91_aláírt nyil..pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (721kB)
[thumbnail of titkosítási kérelem_Báki Nikolett_JO2K91.pdf] PDF
titkosítási kérelem_Báki Nikolett_JO2K91.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (33kB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk_Báki Nikolett_JO2K91.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk_Báki Nikolett_JO2K91.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (157kB)

Absztrakt (kivonat)

A KKV-k a magyar gazdaság legfontosabb mozgatórugói, így finanszírozásuk is kiemelt fontosságú. Az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a különböző állami támogatást tartalmazó, illetve refinanszírozott hiteltermékek például az MNB Növekedési Hitelprogram, Exim Jövő Exportőrei, és a Széchenyi Kártya konstrukciók. Az ilyen jellegű hiteltermékeknek a COVID-19 járvány okozta gazdasági visszaesés idején még inkább kiemelt szerep jutott a KKV- k finanszírozásában, és ezáltal a gazdaság fellendítésében. Míg lakossági oldalon a hiteltörlesztési moratórium, a vállalatoknál a különböző támogatott hitelkonstrukciók nyújtják a legnagyobb segítséget a válság okozta nehézségek leküzdésében. A 2021. III. negyedévében megfigyelhető emelkedő beruházási kedvhez valószínűleg a kedvező finanszírozási források is hozzájárultak. A KAVOSZ Zrt. 2021. július 1-jétől elindította Újraindítási hitelprogramját (SZKP GO), amely kifejezetten a KKV – k járványhelyzet utáni fellendítésére lett megalkotva. Az SZKP GO! program hitelei lefedik a leggyakoribb hitelcélokat, amikre a vállalkozásoknak szüksége van: plusz likviditás, hitelkiváltás, forgóeszköz finanszírozás, és beruházások. A termékek feltételei kötöttek, minden bank ugyanazt nyújtja az ügyfeleknek. Előnyeik a rendkívül kedvező árazás (az állami kamattámogatás miatt), az intézményi garantőrök miatt elvárt alacsony fedezettségi szint, a garantőrök kezességvállalási díjára járó támogatás. A termékek „dobozossága” az, ami miatt a nagyobb árbevételű, nem standardizált hitelezési folyamat szerint kezelt ügyfelek körében nem terjedtek el. Egy olyan cégnek, amelynek nem okoz gondot a hitelei mögé biztosítékot tenni és így alapvetően bármilyen konstrukcióban tud finanszírozáshoz jutni, fontosabb, hogy a hitelszerződései esetleg egyedileg szövegezettek legyenek, az ő igényeire szabott feltételekkel, illetve az, hogy árazás és egyéb szolgáltatások szempontjából pedig tudja versenyeztetni a bankokat. A Széchenyi Program ezek egyikére sem ad lehetőséget. Az alapvetően standard hitelezéssel működő micro- és SE szegmensben viszont jelenleg uralják a palettát ezek a termékek, nem nagyon lehet jobb ajánlatot tenni a közel nulla százalékos kamatnál, illetve annál, hogy a legtöbb terméknél nem szükséges semmilyen biztosítékot nyújtania a vállalkozásnak, kivéve a magánkezességet. A termékekkel a bank is „jól jár”, egy piaci árazású, de egyébként azonos paraméterekkel rendelkező hitelhez képest nincs számottevő különbség a kamat és díjbevételekben, viszont a kedvező feltételek miatt az SZKP-nak jelentős hitelvolumen-növelő hatása lehet. A programot indulásakor 2021. december 31-ével tervezték zárni, de a népszerűségére való tekintettel valószínűleg meghosszabbításra kerül 2022. nyaráig.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fazekas Anita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: hitelezés, kamattámogatás, KAVOSZ, kis- és középvállalkozás - KKV, Széchenyi kártya
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 07. 11:28
Utolsó módosítás: 2022. Már. 07. 11:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet