A controlling szerepe, helye egy nagyvállalati rendszer példáján keresztül

Bakai-Bartók Renáta (2021) A controlling szerepe, helye egy nagyvállalati rendszer példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat_m73p3n_Bakai-Bartók Renáta.pdf] PDF
Szakdolgozat_m73p3n_Bakai-Bartók Renáta.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (2MB)
[thumbnail of Bakai-Bartók Renáta_titkosítási kérelem.pdf] PDF
Bakai-Bartók Renáta_titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (331kB)
[thumbnail of SZTK_O_Bakai_Bartók_Renáta.pdf] PDF
SZTK_O_Bakai_Bartók_Renáta.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (672kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatomban a controlling fogalmi meghatározásából indultam ki. A szakirodalom igen széles körben vizsgálja a controlling fejlődését. A napjainkra kialakuló, illetve kialakult controlling rendszereket számos tényező befolyásolta. A fejlődési folyamat utóbbi szakaszában kiemelkedő szerepe volt és még a jövőben is az lesz, az informatika és az informatikai rendszerek fejlődésének. Napjainkban a hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló adatok megkövetelik a digitalizációs fejlődéseket, melyek lehetővé teszik az adatigények minél magasabb fokú és színvonalú kiszolgálását. Túl azon, hogy mivel foglalkozik és milyen fogalmi meghatározások tartoznak a controllinghoz, áttekintésre kerültek a különböző szervezeti megoldások, tehát, hogy egy gazdasági társaság szervezeti struktúrájában hol helyezkedhet el a controlling, mint szervezeti egység. A controlling feladatok ellátása eltérő lehet például a társaság méretétől függően, hiszen egy kis társaság esetében sokszor el sem különül és akár a pénzügyi, akár számviteli feladatokkal együtt végzi azt el a megfelelő szakember. A controller szerepe kiemelkedő egy gazdasági társaság működésében, hiszen döntés előkészítő és döntés támogató szerepben van. Az eredményes és hatékony döntés meghozatala érdekében támogatást nyújt a vezetőség, menedzsment felé, azáltál, hogy a releváns információkat összegyűjti, felhívja a figyelmet az eltérésekre valamint javaslatot fogalmaz meg annak érdekében, hogy a céloknak és az aktuális helyzetekhez igazodó megfelelő döntést tudják meghozni. Dolgozatomban egy nagyvállalati példán keresztül mutattam be a controlling folyamatok működést. Az áttekintés szempontjából fontos volt számomra, hogy hol helyezkedik el a controlling szervezet a vállalat szervezeti struktúrájában, milyen feladatok tartoznak a controllerekhez. Továbbá dolgozatomban kitértem a társaságot érintő aktualitásokra úgy, mint a pandémia, valamint az energiaár válság hatására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pü controller és tanácsadó

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Molnárné Karácsonyi Eszter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: controlling, döntés-előkészítés, információ-ellátás, információ-feldolgozás, nagyvállalat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 07. 11:28
Utolsó módosítás: 2022. Már. 07. 11:28

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet