Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Árki Vivien (2021) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Árki Vivien szakdolgozat.pdf] PDF
Árki Vivien szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Árki_Vivien.pdf] PDF
BA_O_Árki_Vivien.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (529kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban az egyéni vállalkozások indításával kapcsolatos tervezési, szervezési és számviteli feladatokat ismertettem. Az első fejezetben bemutatásra került, hogy milyen tervezési és szervezési feladatai vannak egy egyéni vállalkozónak. A felkészülési szakaszon belül az ötlet és az üzleti lehetőség fogalmával kezdtem, majd szó esett a motiváció és az elkötelezettség meglétéről, illetve a személyes képességek felméréséről. A vállalkozás indítás lehetséges motivációit egy általam készített primer kutatáson keresztül ismertettem, melyben arról kérdeztem a válaszadókat, hogy terveznek-e a jövőben egyéni vállalkozást indítani, továbbá ennek okait is feltártam, és a válaszadók témával kapcsolatos tájékozottsága is felmérésre került. A következőkben áttértem a szervezési feladatokra, azon belül is a piackutatásra, majd az üzleti tervet és a vállalkozás finanszírozási formáit vettem górcső alá. A második fejezetben definiáltam, hogy ki lehet egyéni vállalkozó, valamint az egyéni vállalkozók hazai gazdasági jelentőségét is vizsgáltam. Elemzéseim során arra a megállapításra jutottam, hogy az egyéni vállalkozások száma évről évre növekszik, és jelenleg már több egyéni vállalkozás van regisztrálva Magyarországon, mint társas vállalkozás. Szintén ebben a részben gyűjtöttem össze az egyéni vállalkozói lét előnyeit és hátrányait. A harmadik részben az egyéni vállalkozások működését ismertettem, az indítás lépéseitől, a szüneteltetésen át, az egyéni vállalkozás megszüntetéséig. Egy egyéni vállalkozás négy lépésben elindítható, kezdve a Webes Ügysegéd oldalán való bejelentkezéssel, folytatva a kamarai regisztrációval, valamint a helyi adó alá és a NAV online számla rendszerébe való bejelentkezéssel. A negyedik fejezet képezte dolgozatom legnagyobb részét. Ebben a részben az egyéni vállalkozók által választható adózási formákat mutattam be. A három adózási módot - a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a vállalkozói személyi jövedelemadó szerinti adózást és az átalányadózást - egy esettanulmány keretében is összehasonlítottam. Két konkrét egyéni vállalkozó esetét mutattam be, és levezettem, hogy melyik adózási forma a legkedvezőbb számukra. Három másik adónemmel is foglalkoztam ebben a részben. A helyi iparűzés adó kapcsán az egyes adózási módok esetében az adó megállapítására alkalmazható módszereket ismertettem, az ÁFA-nál az alanyi adómentesség lehetőségére mutattam rá és végül a cégautóadóról szóló részben az átalányadózókra és a kisadózókra vonatkozó mentesítésről írtam. Az ötödik fejezetben az egyéni vállalkozások számvitelét ismertettem, többek között az alap- és részletező nyilvántartások típusait, illetve rámutattam az egyszeres könyvvitel logikájára és sajátosságaira. Szakdolgozatomat végül egy jövőbeni kitekintéssel zártam, mely során az átalányadózásban 2022-től bekövetkező változásokat ismertettem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csősziné Both Krisztina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: átalányadó, egyéni vállalkozás indítása, egyéni vállalkozók, egyszeres könyvvitel, KATA, üzleti terv
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 07. 11:27
Utolsó módosítás: 2022. Már. 07. 11:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet