Pénzügyi helyzet és eredményesség átfogó elemzése és értékelése a hazai elit labdarúgó kluboknál az éves beszámoló adatai alapján 2018-2020. üzleti évekre

Németh Ágnes (2021) Pénzügyi helyzet és eredményesség átfogó elemzése és értékelése a hazai elit labdarúgó kluboknál az éves beszámoló adatai alapján 2018-2020. üzleti évekre. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Németh_Ágnes_PSZK.pdf] PDF
Németh_Ágnes_PSZK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban szeretném megvizsgálni a magyar labdarúgó NB I.-es csapatok pénzügyi, finanszírozási helyzetét és eredményességét az éves beszámoló adatainak segítségével. Azért választottam ezt a témát, mert érdekesnek tartom a sportszervezetek működését, azon belül is a magyar labdarúgás területét, másrészről az elmúlt évtizedben a magyar futball finanszírozása, a klubok működése a közérdeklődés és média középpontjába is került. Kutatásommal a magyar futball elit klubok működésének, gazdálkodásának átfogó elemzésére, a finanszírozás és az eredményesség közötti lehetséges összefüggések feltárására törekszem. A futball a látványcsapatsportágak közé tartozik, ezért évről évre egyre több társasági adó támogatást kap, ugyanakkor évről-évre növekszik a sportberuházások értéke is. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a növekvő finanszírozási források felhasználása növelte-e a klubok eredményességét, nemzetközi elismertségét, sportsikereit. A kutatási kérdéseim megválaszolására primer és szekunder kutatásmódszertant egyaránt alkalmazom. A szekunder kutatás során elsődlegesen a releváns jogszabályokat és a magyar labdarúgó szövetség dokumentumait, szabályzatait dolgozom fel. A primer kutatás során a dokumentumelemzés technikáját alkalmazva próbálok összefüggésvizsgálatokat készíteni a pénzügyi, jövedelmezőségi helyzet és az eredményesség között. A dolgozatomat a következtetésekkel és konklúziókkal zárom le. Úgy gondolom, hogy az éves beszámolóban megjelenő átfogó és aggregált adatok alapján a klubok stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek, ami nagyrészt köszönhető az évek óta jelenlévő állami támogatásoknak, ugyanakkor a piac, a társadalom felől egyre erősebb elvárásként megjelenő üzleti modellszerű működésre nem áll készen a magyar futball. A kutatási eredmények azt is előrevetítik, hogy a növekvő finanszírozás ellenére nem ért el átütő sikereket a nemzetközi versenyeken a sportág, sőt a futball iránti népszerűség sem nőtt hazánkban a fejlesztések eredőjeként.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: éves beszámoló, labdarúgás, sport, sporttámogatás, vállalkozások finanszírozása
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Dec. 20. 12:57
Utolsó módosítás: 2021. Dec. 20. 12:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet