Étkezés lemondás nélkül! – A ,,mentes” élelmiszeripar jövedelmezőségének elemzése

Janka Anasztázia (2021) Étkezés lemondás nélkül! – A ,,mentes” élelmiszeripar jövedelmezőségének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of JANKA ANASZTÁZIA TDK.pdf] PDF
JANKA ANASZTÁZIA TDK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

ÉTKEZÉS LEMONDÁS NÉLKÜL! – A ,,MENTES” ÉLELMISZERIPAR JÖVEDELMEZŐSÉGÉNEK ELEMZÉSE   Napjainkban egyre több embert foglalkoztat az egészséges táplálkozás. Míg a társadalom egy részét pusztán csak a felkapott trend miatti érdeklődésük vezérli, addig napról-napra egyre több olyan ember van, akik valamilyen betegség miatt kényszerülnek bizonyos élelmiszerek elhagyására.A dolgozatom során az élelmiszeripart vizsgáltam a különböző összetevőtől mentes élelmiszereken keresztül.  Arra kerestem a választ, hogy mennyire jövedelmező magyar viszonylatban az élelmiszeripar eme szegmense. Kitértem többek között arra, hogy a vállalatoknak megéri-e a mentes termékek irányába fejleszteni magukat, illetve rentábilis-e a drágább alapanyagokat felhasználniuk annak érdekében, hogy termékeik mentesek legyenek, de mégis visszaadják a hagyományos ízvilágot. Utánajártam, hogyan lehet az erősödő versenyhelyzetben is a csúcson maradni, és mennyivel komplikáltabb ezeknek a termékeknek a forgalomba hozása. Végül pedig megvizsgáltam, miként hatott a Covid-19 vírus okozta általános élelmiszerdrágulás a mentes termékekre. A kutatásom első felében a fogyasztók igényeit mértem fel egy primer kutatással, melyben tanulmányoztam többek között a vásárlási szokásaikat, a fizetési hajlandóságukat, majd a dolgozat második felében vállalkozói oldalról kerestem a kutatási kérdéseimre/hipotéziseimre a választ. Egy rendezvény keretein belül készítettem mélyinterjúkat több különböző mentes termékeket előállító, vagy forgalmazó vállalkozással, majd egy korábbi tudományos értekezés élelmiszeripari hatékonyságot mérő kérdőívet egészítettem ki, és annak segítségével gyűjtöttem további információkat, melyekből mutatószámokat képeztem. A kutatásom eredményeit öt kisebb részekre bontva prezentáltam. Dolgozatomban megállapítottam, hogy napjainkban megéri mentes termékeket gyártaniuk, valamint jövedelmező drágább alapanyagokba invesztálniuk a vállalkozásoknak a jó minőség érdekében. Konstatáltam, hogy nem komplikáltabb a mentes élelmiszerek forgalomba hozása és hogy erős a versenyhelyzet jelenléte a mentes piacon. Végül megállapítottam, hogy saját tapasztalataim ellenére a mentes termékek áraira ugyanolyan mértékben hatott a Covid miatti általános élelmiszerdrágulás, mint a hagyományos termékek áraira. Véleményem szerint bár az utóbbi években nagy fellendülésbe kezdett az egyébként is innovatív „mentes” élelmiszeripar, még mindig hatalmas fejlesztések előtt áll. Versenyhelyzetet jelentene, ha olcsóbb mentes termékeket is gyártanának, érdemes lenne több mentes ételeket kínáló vendéglátóipari helyet kialakítani, valamint fejleszteni kellene a mentes vállalatok marketing stratégiáját.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: elemzés, élelmiszer, élelmiszeripar, jövedelmezőség, mentes
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Dec. 20. 11:43
Utolsó módosítás: 2021. Dec. 20. 11:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet