Korunk főbb alternatív állati fehérjeforrásai -rovar alapú élelmiszerek fogyasztási trendjének és fogyasztói elfogadásának vizsgálata The main alternative protein sources of nowadays – trend examination of the insect based foods and study of the costumer acceptance

Bába András (2021) Korunk főbb alternatív állati fehérjeforrásai -rovar alapú élelmiszerek fogyasztási trendjének és fogyasztói elfogadásának vizsgálata The main alternative protein sources of nowadays – trend examination of the insect based foods and study of the costumer acceptance. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Bába András_KKK.pdf] PDF
Bába András_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Bába András Absztrakt KKK.pdf] PDF
Bába András Absztrakt KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (95kB)

Absztrakt (kivonat)

Korunk főbb alternatív állati fehérjeforrásai – rovar alapú élelmiszerek fogyasztási trendjének és fogyasztói elfogadásának vizsgálata A Budapesti Gazdasági Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciára benyújtott kutatásomban bemutatom az egyik legnagyobb globális problémát, a folyamatosan gyarapodó populációt és a vele együtt növekvő éhezést, illetve az ehhez kapcsolódó alternatív megoldásokat, amelyek mind az éhezésre, mind pedig az állati fehérjealapú élelmiszerek előállításával járó nagyfokú környezetszennyezésére megoldást jelenthetnek. Ezen problémák és a megoldások bemutatása mellett kiemeleten tárgyalom a rovar alapú élelmiszerek felhasználását és piacát. A rovar alapú élelmiszerek piacát és annak jellegzetességeit globális, európai is hazai szinten vizsgáltam meg. Primer kutatásom során többlépcsős kutatást végeztem. Első lépésként szekunder kutatással és korábbi kutatási eredmények rendszerezésével készítettem elő a további kutatásomat. A kvantitatív kutatást előkészítése során szakértői interjút készítettem egy rovaralapú termékeket forgalmazó vállalkozás vezetőjével. A kvantitatív kutatás célja a rovar alapú élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdök, fogyasztói motivációk és gátak megismerése volt. Kutatásom eredményeként egy összetett pontos képet szeretnék kapni a rovar alapú élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos trendekről és ezeknek a jövőben várható alakulásáról, továbbá a rovar alapú élelmiszerek piacáról, valamint a piaci bevezetés során várható fogyasztói motivációkról és termékelfogadásról. Célom, hogy a megkérdezett fogyasztók attitűdjének megismerésével releváns képet adjak a vállalatoknak a rovar alapú élelmiszerek magyar piacának jellegzetességeiről és lehetőségeiről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kovács Ildikó
Belső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: élelmiszeripar, piacelemzés, piacműködés, Rovar, Rovar alapú élelmiszerek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Dec. 20. 10:10
Utolsó módosítás: 2021. Dec. 20. 10:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet