A kontrollingrendszer és a krízismenedzsment kapcsolatrendszere a Wizz Air Group Légitársaságnál

Molnár Viktória (2021) A kontrollingrendszer és a krízismenedzsment kapcsolatrendszere a Wizz Air Group Légitársaságnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of A kontrollingrendszer és a krízismenedzsment kapcsolata a Wizz Air Group Légitársaságnál_Molnár Viktória_Szakdolgozat_2021.pdf] PDF
A kontrollingrendszer és a krízismenedzsment kapcsolata a Wizz Air Group Légitársaságnál_Molnár Viktória_Szakdolgozat_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 13..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási Kérelem_Molnár Viktória_Szakdolgozat.pdf] PDF
Titkosítási Kérelem_Molnár Viktória_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (420kB)
[thumbnail of BA_O_Molnár_Viktória.pdf] PDF
BA_O_Molnár_Viktória.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 13..

Download (263kB)

Absztrakt (kivonat)

A Wizz Air Hungary Kft, magyar vonatkozású légitársaságot 18 évvel ezelott Váradi József, alapította meg öt társával együtt. A cég az egyik leggyorsabb ütemben terjeszkedo légitársaságként nagyon alacsony költségekkel járó üzleti modellel dolgozik, így a legkedvezobb árakat tudják biztosítani az ügyfelek számára. A vállalkozás pillanatnyi sikeressége önmagában nem elég ahhoz, hogy hosszú távon is életben maradjon. Szükséges az is, hogy a vezetok feltérképezzék a piacot és a versenytársak helyzetét, és különbözo stratégiák alapján optimális üzleti modelleket hozzanak létre, amely majd hosszabb távon is keretek közé helyezi a cég muködését.A Wizz Air költségvezeto – költségközpontú, hisz úgynevezett tömegtermék „eloállításában” - jelen esetben szolgáltatás nyújtásában – vesz részt, kimondottan nagy árverseny közepette. A cég kontrolling csoportjában a beszámolás nagyon gyakori és részletes mind a vezetoség, mind a különbözo szakterületek csoportvezetoi felé. Ezek a beszámolók akárnapról napra változhatnak legfoképp az utasok száma és a változó költségek miatt. Lényegében az operatív költségek azok a költségek amik a legnagyobb részt foglalják el a költségcsoportok között, így ezeket a költségeket fontos, hogy megvizsgáljuk abból a szempontból is, hogy többségében fix vagy változó költség-elemeket tartalmaznak-e. Ez a vizsgálat mindenképpen kell ahhoz, hogy a controller és a vezetoség meg tudja határozni azt, hogy mely területen tud csökkenteni a költségeken.A SARS-CoV-2 koronavírus a „fapados légitársaságot” egy lineáris sikerszéria közepette kapta el. 2020 márciusától, azaz a Wizz Air szempontjából lényegében a 2021-es pénzügyi évtol kezdve, jelentosen visszavetette a hazai és a világ cégeinek mindennapos muködését.A járvány egyik napról a másikra érte el a világot, így a Wizz Air légitársaságot is. Azonnali kereslet csökkenés, teljes visszaesés következett be a cég életében. Nem tudtak, vagy nem volt milyen kapacitást tervezni. A tökélyre fejlesztett és tökéletesen muködo rendszer abban a helyzetben volt, hogy a legtöbb gép áll a földön és szinte lehetetlen volt elore tervezni. A cég pedig elkezdett egy olyan stratégiát kidolgozni, ahol lényegében az elsodleges terv az volt, hogy ledobjon a cég minden olyan fix költséget magáról, amit még „fájdalommentesen” meg tud tenni, és arra helyezni a hangsúlyt, hogy egy elhúzódó válságban a legtovább likvidnek kell maradni, tehát meg kell tartani a fizetoképességet, sot a válság utáni terjeszkedés képességét is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Németh Zsolt
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: controlling, kontrollingrendszer, krízismenedzsment, Légitársaság, Wizz Air
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:09
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet