Felelős vállalatok a modern gazdasági szférában: Vonzó-e a vállalati felelősség a jelenlegi és a potenciális munkavállalók számára?

Pecznyik Edwin (2021) Felelős vállalatok a modern gazdasági szférában: Vonzó-e a vállalati felelősség a jelenlegi és a potenciális munkavállalók számára? Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of 0_Szakdolgozat final_JWFG1Q_PecznyikEdwin_2021_GM Vállszerv.pdf] PDF
0_Szakdolgozat final_JWFG1Q_PecznyikEdwin_2021_GM Vállszerv.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Pecznyik_Edwin.pdf] PDF
BA_O_Pecznyik_Edwin.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (545kB)

Absztrakt (kivonat)

Miután a dolgozat első szakaszaiban részletezésre került a fenntarthatóság és a CSR fogalma és az ehhez kapcsolódó vállalati példák sokasága, majd az ezt követő részben betekintést nyerhettünk napjaink fiatalságának gondolataiba a vállalati felelősségvállalás kapcsán, a következő szakaszban összegzem a fentieket, majd levonom a következtetéseket a kutatás alapján, megválaszolva a dolgozat címében is felvetett kérdést, azaz, hogy vonzó-e a vállalati felelősségvállalás napjaink jelenlegi és potenciális munkavállalóinak. Az megállapítható mind a fenntarthatóság, mind pedig a CSR kapcsán, hogy egyik fogalomra sincs egy általános, mindenki által elfogadott definíció, hanem ahogy fejlődött az emberiség és ahogy vele alakult az ipari és gazdasági élet, úgy formálódtak, finomodtak a meghatározások. A jelenlegi vállalati környezetben pedig részben a kormányzati szabályozások, részben pedig a társadalmi elvárások által kellett erőteljes nyomás hatására egyre nagyobb mértékben van jelen a felelősségvállalás és a fenntartható működés elősegítése, és bár még főként a multinacionális cégekre jellemző a színes CSR-tevékenységi kör, ez a jövőben várhatóan bővülni fog. Ugyanis egyelőre azon cégek költenek kiemelt összegeket felelősségvállalásuk jeléül különféle fenntarthatósági ténykedésekre, amelyek eleve a legnagyobb kárt okozzák bolygónknak és a társadalmunknak, mint például a gyermekmunka, a felelőtlen és túlzó édesvíz-felhasználás, vagy az egyéb társadalmi és természeti erőforrásokkal való kedvezőtlen bánásmód, visszaélés.       Azonban a kérdőív segítségével végzett kutatás eredményének elemzése alapján egyértelműen levonható az a következtetés, hogy napjaink fiatalságának (a jelenlegi és jövőbeni munkavállalóknak) kiemelten fontos a fenntarthatóság, nagyon érzékenyek korunk lokális és globális problémáira mind társadalmi, mind környezeti szinten, és jelentős szerepet kap számukra az, hogy a vállalatok felelősen működjenek, és végezzenek CSR-tevékenységet. Ezek alapján pedig összességében elmondható, hogy a sokarcú CSR az évek során jelentősen elterjedté vált mind a vállalati szférában, mind pedig az emberek ismeretei bővültek a témát illetően, és ahogy a Z-generáció még nagyobb teret szerez magának a munkaerőpiacon, lassan döntő szemponttá válik majd a cégek számára az, hogy fenntarthatóan működjenek, és hogy végezzenek társadalmi felelősségvállalási tevékenységet. Hiszen, ha komolyan van véve, akkor a vállalatok felelősségvállalási tevékenysége nem csupán arra elegendő, hogy visszatöltse a társadalomba/környezetbe, amit elvett az adott cég a működése során, hanem javíthatja is a természeti és társadalmi értékeket, segíthet azok megóvásában a jövő nemzedékei számára. Ez pedig kiemelten fontos feladata a vállalatoknak, hiszen annak ellenére, hogy az egyének fenntartható életmódja is segítség a klímakatasztrófa megelőzésében, az igazi változást a szennyezés legjavát kitevő nagyvállalatok működésének fenntarthatóbbá tételével együttesen lehet csak elérni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Győri Zsuzsanna
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK
Herceghalmi Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: CSR, generációk, GRI, társadalmi felelősség, társadalmi felelősségvállalás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:09
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet