Stratégiai controlling módszerek alkalmazása egy nemzetközi nagyvállalat példáján keresztül

Wágner Tímea (2021) Stratégiai controlling módszerek alkalmazása egy nemzetközi nagyvállalat példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_Wágner Tímea_DVTPM3.pdf] PDF
BA_Wágner Tímea_DVTPM3.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (1MB)
[thumbnail of BA_Wágner Tímea_DVTPM3_titkosítás.pdf] PDF
BA_Wágner Tímea_DVTPM3_titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (481kB)
[thumbnail of BA_DVTPM3_wágner tímea.pdf] PDF
BA_DVTPM3_wágner tímea.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (172kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a tanult stratégiai elemzési módszereket alkalmazom a nagyvállalatra, ahol dolgozom. Először a controlling és a stratégia legfontosabb elméleteit foglalom össze. Végig veszem a controlling alapfogalmait, építőelemeit és a legfontosabb controlling folyamatokat, utóbbiakat a nemzetközi controlling szervezet (IGC) ajánlásai alapján. A következő fejezetben a stratégiai tervezés történetét, a főbb elemzési módszereket, a tervezés folyamatát és a teljesítménymérés fontosságát és ajánlott módszereit mutatom be. Ezután áttérek a dolgozat gyakorlati részére, bemutatom a vállalat történetét, működését, s az elmúlt években követett stratégiáját. Kitérek a vízióra, az általuk legfontosabbnak tartott értékekre, és hogy ezek hogyan jelentek meg a 2020-as pénzügyi év stratégiájában. Utána a tanult módszerek közül a Porter-féle 5 versenyerő modell segítségével elemzem a vállalat versenykörnyezetét, a Steeple-modell segítségével a makrokörnyezetét, majd röviden bemutatom a főbb érintetteket (stakeholdereket). A következő részben felvázolom az üzleti modellt a 4P modell, a 7K modell, a SWOT-elemzés és a Balanced Scorecard módszerek segítségével. Végül, az elmúlt öt év beszámolói, a vállalat hivatalos kommunikáció és makrokörnyezeti trendek alapján végig elemzem a legfontosabb pénzügyi mutatószámokat. Az összefoglalásban pedig kiemelem a legfontosabb következtetéseket, melyekre az elemzés során jutottam.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Magyarosy Nikoletta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: balanced scorecard, controllingszemlélet, élelmiszeripari vállalkozások, pénzügyi mutatóelemzés, stratégiai controlling, stratégiai tervezés, SWOT-elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:09
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet