A kontrolling rendszer bemutatása, értékelése és továbbfejlesztése az Új-Ház Centrum Budapest Zrt.-nél

Tar-Csaba Anita (2021) A kontrolling rendszer bemutatása, értékelése és továbbfejlesztése az Új-Ház Centrum Budapest Zrt.-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat_Tar-Csaba Anita.pdf] PDF
Szakdolgozat_Tar-Csaba Anita.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. Május 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkositasi kérelem.pdf] PDF
Titkositasi kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (303kB)
[thumbnail of SZTK_TO_Tar-Csaba_Anita.pdf] PDF
SZTK_TO_Tar-Csaba_Anita.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. Május 12..

Download (135kB)

Absztrakt (kivonat)

Minden termelő, szolgáltató vagy kereskedelmi vállalat más-más stratégiát követ, a hosszú távú céljainak elérése érdekében. A vállalatok életében jelentős helyet kellene, hogy elfoglaljon a kontrolling tevékenység, amely egy olyan irányítási eszköz, amely a vezetők számára nemcsak megfelelő információs hátteret biztosít, hanem lehetővé teszi a tervezést, és ellenőrzést is. Ez a vállalat sikeressége szempontjából elengedhetetlen. Munkám első részében egyrészt indoklást írok a téma választásról, másrészt betekintést nyújtok a Társaság szervezeti felépítésébe, működésébe, másrészt a 2019. évi utolsó lezárt év beszámolója alapján röviden ismertetem a vagyoni és jövedelmi helyzetét. Ezt követően a kontrolling szemléletét, funkcióit ismertetem, kitérve az információs és beszámolási rendszerekre.  Szakdolgozatom lényegi részében a 2020. évi forgalmi adatok tükrében bemutatom a Társaságnál kialakult kontrolling folyamatokat. Az értékesítést támogató, ellenőrző tevékenység során a tervezéssel kezdve, majd a mérés és a beszámolás módját ismertetem. Szót ejtek a vállalatnál meglévő, alapvető működést, illetve a kontrolling folyamatokat segítő vállalatirányítási rendszerről, és annak kontrolling moduljáról. A Társaság 2020. évi forgalmi adatait alapul véve, főként a hozam kategóriák tekintetében értékelem a vállalat működését, feltárom a hibákat, ennek mérésére eltéréselemzést készítek, illetve megfogalmazom a fejlesztési javaslataimat.Dolgozatom utolsó szakaszában ezen fejlesztési javaslatok alátámasztására – az érintett kollégák körében – kutatást végzek. A kérdőíves módszerrel nemcsak az általam leírt javaslatok megfelelőségéről szeretnék meggyőződni, hanem ezáltal egy mindenki számára jól értelmezhető rendszert létrehozni, amely segítségével nemcsak a cég hatékony működését segíthetjük elő, hanem átfogó képet kapunk az üzletágak és az egyének teljesítményéről is. A célom az volt, hogy a vállalatnál meglévő kontrolling tevékenység még inkább fókuszba kerüljön, ezáltal támogatást nyerjek annak továbbfejlesztésére, így kialakítva egy jövőre irányuló gondolkodásmódot, amely hozzájárul a Társaság céljainak megvalósulásához.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Varga Ferenc
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: beszámolási rendszer, eltéréselemzés, forgalom, kereskedelmi tevékenység, kontrolling, kontrollingrendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:08
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet