Az ÁFA és a jövedéki adó működési mechanizmusa és hatása a vállalkozás pénzügyi helyzetére

Szikora Dorka (2021) Az ÁFA és a jövedéki adó működési mechanizmusa és hatása a vállalkozás pénzügyi helyzetére. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat_Szikora Dorka_Végleges.pdf] PDF
Záródolgozat_Szikora Dorka_Végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (956kB)
[thumbnail of Titkosítási.pdf] PDF
Titkosítási.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (132kB)
[thumbnail of Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK.pdf] PDF
Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (216kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom leírtam a témaválasztásom okát, röviden bemutattam milyen témákat fogok érinteni, megfogalmaztam a feltételezésemet, hogy a jövedéki és az általános forgalmi adó negatív hatással lesz az E2 Hungary Zrt. pénzügyi helyzetére. Céljaimat melyek, a megfogalmazott feltételezésemet bebizonyítása valamint a vizsgált pénzügyi mutatók javítására adott javaslataimat is, röviden ismertettem. A dolgozat elején röviden bemutattam az általam választott energiaszolgáltató céget, az E2 Hungary Energiakereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-t. Szót ejtettem az energiaadóról, annak ellenére, hogy a dolgozat címe nem indokolta ezt. Leírtam annak okát miért is volt elengedhetetlen, hogy dolgozatomban szerepeljen az energiaadó. Az energiaadó volt az energiatermékek adóztatásának terén a jövedéki adó elődje, tehát a jövedéki adó történeti hátteréhez és kialakulásának ismertetéséhez nélkülözhetetlen az energiaadó ismerete. A jövedéki adó történelmi hátteréről, általános jellemzőiről, a hatályos törvény az E2 Hungary Zrt.-re vonatkozó részeiről is szó esett.  Bemutattam továbbá röviden hogyan, mikor és milyen hatósági intézménynek kell bevallani és megfizetni a jövedéki adót. Az áfát is a jövedéki adóhoz hasonlóan bemutattam. Leírtam a történelmi háttarét, általános jellemzését, a hatályos törvény, az általános forgalmi adó bevallásának és visszaigénylésének menetét. Végül pedig az E2 Hungary pénzügyi helyzetét elemeztem. Röviden ismertettem, hogy a jövedéki és az általános forgalmi adó a mérlegen és az eredménykimutatáson belül mely sorokon jelenik meg. Egyesével bemutattam mely, a vállalat által használt és a kiegészítő mellékletében közölt pénzügyi mutatókat fogom elemezni. Leírtam ezen mutatók mire szolgálnak, valamint mely csoportnak lehet fontos ismeretük. A mutatókat elemzése közben a célomnak megfelelve javaslatokat tettem, hogyan is tudná a vállalat javítani ezeknek az értékét. A másik célomat csupán félig sikerült teljesítenem, mely a jövedéki és az általános forgalmi adó vállalkozás pénzügyi helyzetére gyakorolt negatív hatásának bebizonyítása volt, mivel a jövedéki adó a negatív mellet pozitív hatással is van a vállalkozás pénzügyi mutatóira.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Ungrischpek János
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adó, ÁFA, energiaadó, jövedéki adó, pénzügyi helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:08
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet