Külföldi színészek és stábtagok adózási rendszere Magyarországon

Neubauer Bettina (2021) Külföldi színészek és stábtagok adózási rendszere Magyarországon. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Neubauer Bettina Záródolgozat_2021_.pdf] PDF
Neubauer Bettina Záródolgozat_2021_.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (893kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (374kB)
[thumbnail of Neubauer Bettina_Záródolgozati összefoglaló_2021.pdf] PDF
Neubauer Bettina_Záródolgozati összefoglaló_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (154kB)

Absztrakt (kivonat)

Záró dolgozatomat a külföldi színészek és stábtagok magyarországi adózási rendszeréről írtam. Az első fejezetben a személyi jövedelemadó mértékét, jellemzőit, valamint hatályait fejtettem ki, kezdve az alapfogalmak megmagyarázásától. Kitértem az összevonás alá eső jövedelmekre, megvizsgáltam az önálló és nem önálló tevékenységből szerzett jövedelmek jellemzőit, valamint bevételeit. A második fejezetben a magánszemélyek jövedelmét terhelő járulékokkal, valamint hozzájárulásokkal foglalkoztam. Két fontos adónem típussal foglalkoztam, az első alfejezetben a társadalombiztosítási járulék jellemzőire, illetve hatályaira tértem ki, táblázatba foglalva a fizetendő járulékokat. A második alfejezetben a szociális hozzájárulási adót mutattam be, szintén kitértem a mértékére, hatályaira, valamint a jellemzőire. Kiemeltem az adófizetésre vonatkozó szabályokat, valamint az adókedvezményeket. Kitértem továbbá a külföldi színészek és stábtagokra vonatkozó törvény szerinti eljárásokra, idézve a szociális hozzájárulási törvény erre vonatkozó bekezdését. Felsoroltam, hogy milyen esetekben mentesülnek a külföldi munkavállalók a járulék fizetés alól. Az ehhez szükséges igazolások kiállítására vonatkozó szabályokra, illetve magára a dokumentum felépítésre tértem ki. A harmadik nagy fejezetben a filmes folyamat rendszert mutattam be, amelyben a Process Solutions-nél dolgozunk. Kifejtettem, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak a forgatásra érkező munkavállalókra. Bemutattam a személyi jövedelemadó, valamint a szociális hozzájárulási adó számítási folyamatát, valamint elmagyaráztam, hogy mitől függ, hogy kinek milyen típusú adóbevallást kell benyújtanunk az adóhatósághoz. Végül Kitértem az adóigazolások kiállítására is. Dolgozatom lezárásában pedig a tapasztalatimról, illetve az eddigi munkáimról írtam.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lévai Anikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adóbevallás(ok), adózás, külföldi adóalanyok, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:08
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet