Számítógéppel támogatott vezetői információs rendszerek alkalmazása egy gazdálkodó szervezetnél

Szalkai Gábor (2021) Számítógéppel támogatott vezetői információs rendszerek alkalmazása egy gazdálkodó szervezetnél. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szalkai Gábor Számítógéppel támogaottt vezetői információs rendszerek alkalmazása egy gazdálkodó szervezetnél.pdf] PDF
Szalkai Gábor Számítógéppel támogaottt vezetői információs rendszerek alkalmazása egy gazdálkodó szervezetnél.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of SCAN_20210512_102318340.pdf] PDF
SCAN_20210512_102318340.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (245kB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (335kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom négy részre osztottam. Először bemutattam az SQL nyelv alapvetőműködését és annak nyelvi részeit. Ismertettem mind a négy nyelvi elemi részt és azokfunkcióit, feladatait. A főbb utasításokat és parancsokat, ábrákon, táblázatokon keresztülszemléltettem. Ezután dolgozatomban a PL/SQL felépítéséről és működéséről írtam. Anyelv lexikális elemeivel, típusszerkezetével, változóival foglalkoztam, illetve aPL/SQL blokkról és a triggerekről is bővebben írtam. Összehasonlítottam az PL/SQL ésaz SQL nyelvet, ahol az előbbi nyelv előnyeit, hatékonyságát és gyorsaságáthangsúlyoztam az utóbbival szemben. A PL/SQL mint említettem egyszerre hajtja végreaz utasítások úgynevezett blokkokban, nem pedig egyenként, mint az SQL.Tartalmazza, az SQL nyelvet mivel az natív módon támogatja így az beleágyazható aPL/SQL szintaxisába. A harmadik fejezetem az egyes Oracle eszközök és a PL/SQLközött kapcsolatról szólt. Ugyebár a PL/SQL használatához szükség van adatbázisra ésvalamilyen fejlesztőeszközre, amely interpretálja a programot. Mivel a PL/SQL Oraclefejlesztés, ezért főleg Oracle-s eszközökkel tudjuk használni azt. Széles Oracle eszközrepertoárból válogathatunk. Az egyik legnépszerűbb az Oracle SQL Developer, amelyegy grafikus integrált adatbázis környezet, amely kifejezetten az Oraclealkalmazásfejlesztésre koncentrál. Fő előnye a viszonylag egyszerű felhasználás és agyors fejlesztési sebesség biztosítása. A másik eszköz, melyről írtam dolgozatomban azOracle Application Express. Ez a webes alkalmazásfejlesztő eszköz szintén Oracleadatbázison fut. Nagy fejlesztési sebességgel bír, mivel felhasználja az adatbázisbeépített optimalizációs képességeit. Szinte bármilyen kisebb alkalmazás elkészíthetőbenne tetszőleges formázás szerint. Az utolsó fejezetben a Microsoft Excel és az SQLösszehasonlítása volt a fő szempont. Míg az Excel egy program, addig az SQL egynyelv. Hosszabb, több embert igénylő munkához, projekthez az SQL sokkalalkalmasabb. Illetve a nagyobb adatmennyiséggel rendelkező munkák során az SQLnagyobb futtatási sebességet biztosít. Az Excelt inkább kisebb, egyszemélyes projektekhasználatához találom megfelelőnek. De le kell szögezni, a választás csak akkor opció,ha az adott vállalatnál mindkettő rendelkezésre áll, illetve ha az alkalmazott is bír azExcel és az SQL ismereteivel is. Véleményem szerint az gazdaság és informatikaállandóan változó és fejlődő világában nemsokára nélkülözhetetlenné fog válni az SQLnyelv mindennapos használata, bármelyik vállaltnál, vállalkozásnál.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kozalics Tibor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adatbázis, fejlesztés(ek), gazdasági informatika, SQL, számítógépes adatbázisok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:07
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet