A pénzmosás és terrorizmus finanszírozás mindennapjainkban

Troják Laura (2021) A pénzmosás és terrorizmus finanszírozás mindennapjainkban. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of ZD_végleges.pdf] PDF
ZD_végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. Május 12..

Download (962kB)
[thumbnail of titkosítási kérelem.pdf] PDF
titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (226kB)
[thumbnail of összefoglalás_záródolgozat.pdf] PDF
összefoglalás_záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. Május 12..

Download (264kB)

Absztrakt (kivonat)

A felsőoktatási szakképzés negyedik félévében kötelező szakmai gyakorlatomat a budapesti Commerzbank Zrt.-nél végeztem az Corporate Banking osztályon.A bank nagy hangsúlyt fektet a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás visszaszorítására. Rengeteg oktatáson kellett részt vennem és szabályzatokat megismernem ezzel kapcsolatban a munkavégzés során, ezért nem volt kérdés, hogy záródolgozatom témájának a pénzmosást és terrorizmus finanszírozást választom.A pénzmosás bűncselekménye a mai világban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg film és sorozat boncolgatja a témát, valamint a szakirodalmi cikkek keresésekor rengeteg hasonló témájú dolgozatra bukkantam, amelyek jó alapot adtak a saját dolgozatom megírásához. Záródolgozatomban kitértem a pénzmosás fogalmára, lépéseire, gazdasági környezetére, az illegális pénz megjelenési formáira. Bemutattam a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás jellemvonásait, az ez ellen védekező egyezményeket és szervezeteket, valamint külön kiemeltem a magyarországi szabályozást is. Dolgozatom második részét a bank által alkalmazott szabályok és munkafolyamatok alkotják, amelyben én is részt vettem a szakmai gyakorlat teljesítése során. A bank pénzmosás elleni lépései közé tartozik az ügyfélátvilágítás, kiemelt közszereplőkre helyezett figyelem, a pénzeszközök és vagyonok forrásának igazolása, valamint a KYC folyamatok. Dolgozatom megírásában sokat segítettek a bank erre vonatkozó szabályzatai, a bank Compliance részlege által tartott oktatások, illetve az interneten talált szakcikkek és egyéb források.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Schubert Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: bank, bankbiztonság, gazdasági törvények, globális pénzmosás, nemzetközi adatok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:07
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet