Állami szerepvállalás: a vállalkozásfejlesztés pénzügyi eszközei

Szilágyi Eszter Borbála (2021) Állami szerepvállalás: a vállalkozásfejlesztés pénzügyi eszközei. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SzilágyiEszterBorbála_yykm9j_Szakdolgozat_2021.pdf] PDF
SzilágyiEszterBorbála_yykm9j_Szakdolgozat_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (10MB)
[thumbnail of SzilagyiEszterBorbála_yykm9j_temavazlat_es_osszefoglalo2021.pdf] PDF
SzilagyiEszterBorbála_yykm9j_temavazlat_es_osszefoglalo2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (974kB)

Absztrakt (kivonat)

A koronavírus járvány okozta válság hatalmas megrázkódtatást jelentett az európai és a globális gazdaságra. A tagállamok a járvány kitörése óta számos olyan költségvetési, likviditási intézkedést hoztak, amelyek a gazdaság talpra állását irányozzák elő. Folyamatosan vizsgálják a magánszemély és gazdasági ágazatoknak veszteségeit. Több KSH kimutatás is arra mutatott rá, hogy még nem lehet tudni a válság okozta teljes rombolást. Kutatásaimban a korlátozások hatását vizsgáltam. Megváltozott a munkavégzés helye, 8,6%-ban növekedett a távmunka. A válság szerencsés módon nem egyöntetű tarolást végzett. A vásárlási szokásaink teljes mértékben átalakultak, így a megnövekedett keresletet a piac lekövette és kiszolgálta. 2020-ban a ruházati szektor, az élelmiszer, a drogériai és a háztartási termékeket magában foglaló online FMCG-szektor 65 %-os növekedést ért el. Az e-kereskedelem elérte a 909 milliárd forintot 2020-ban, így az 45 %-os növekedést ért el. Az állam a meglévő gazdaságélénkítő programját több intézkedéssel bővítette, mellyel csökkenteni tudták a KKV-k a veszteségeiket. Az Állam fiskális gazdaságpolitikája egy komplett gazdasági mentőcsomagot tartalmaz. A koronavírus okozta válság gazdasági hatása iparáganként és vállalatonként változó és több tényezőtől függ. Függ attól, hogy tudnak-e az érintett ágazatok vagy cégek alkalmazkodni a vírus által megváltozott helyzethez. Az egyes ágazatok mennyire rugalmasak, mennyire tudnak változtatnia termelési folyamataikon. Mennyire építenek a vállalkozások a jól időzített termelési folyamatokra. A válságnak nem csak vesztesei vannak, egyes ágazatok növekedést értek el, növelték árbevételeiket.Az idegenforgalom, mely a legnagyobb veszteséget élte meg a koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozásoknak köszönhetően. Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy ez az ágazat mielőbb talpra álljon. Eddig meghozott intézkedések is e törekvéseket szorgalmazzák. Kutatásomban rámutattam, hogy számos területen pozitív forgalmat és árbevétel növekedést értek el a vállalkozások. Megvizsgáltam a technológiai cégeket, melyek egyik napról a másikra nélkülözhetetlenek voltak a minden napjainkban. Összességében jól mutatja az Állam egy kiszámíthatatlan világméretű járvány hatására 2020 végéig viszonylag jól reagált. Előre láthatóan a 2021-2027-ig nagyobb jellegű és mértékű támogatásokat lesznek elérhetőek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szennay Áron
Belső
egyetemi tanársegéd; Pénzügy Tanszék; PSZK
Tasnádi Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állam, állami támogatás(ok), kis- és középvállalkozás - KKV, koronavírus-járvány (COVID-19), pályázati támogatások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:07
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet