Növekvő pénzügyi tudatosság - Csökkenő pénzügyi sérülékenység

Orosz Judit (2021) Növekvő pénzügyi tudatosság - Csökkenő pénzügyi sérülékenység. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Orosz_ Judit_C9ZDKW.pdf] PDF
Szakdolgozat_Orosz_ Judit_C9ZDKW.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Orosz Judit.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Orosz Judit.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (30kB)
[thumbnail of BA_O_OROSZ_JUDIT.pdf] PDF
BA_O_OROSZ_JUDIT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. Május 11..

Download (596kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban egy olyan témát szeretnék bemutatni, amiről azt gondolom napjaink egyik kiemelkedően fontos témája, ez pedig a pénzügyi tudatosság témaköre. A dolgozat apropóját valójában az adta, hogy magam is hasonló területen dolgozom, hitelezéssel foglalkozom a Raiffeisen Bank Zrt-nél és látom nap, mint nap, hogy mennyi jelzés érkezik hozzánk, amiből az derül ki, hogy a lakosság nagyrésze sok alapvető pénzügyi fogalommal nincs tisztában, így szerettem volna erről megbizonyosodni, hogy valóban igazam van-e, vagy csak egy szűk rétegre alapozom ezt a tézist, ami hozzám eljut az alapján. Ennek mentén állítottam fel a hipotéziseimet is a dolgozatban. Első hipotézisem: A devizahiteles korszak óta pénzügyileg általánosságban sokkal tudatosabbak az emberek. Második hipotézisem Nem csak a lakosság vált tudatosabbá a pénzügyekben és ennek kezelésében, hanem a felügyeleti szervek, szabályozók és a bankok is. Harmadik hipotézisem: A Raiffeisen Bank Zrt lakossági ügyfeleinek vizsgálatában végzem, hogy azon ügyfelek, akik a devizahiteles korszakban vettek fel hitelt, elutasítóbbak a hitelintézetekkel és termékeikkel szemben és az ő körükben kevesen rendelkeznek hitellel.             Negyedik hipotézisem: A Raiffeisen Bank Zrt lakossági ügyfeleinek vizsgálatában végzem, hogy a nagyvárosban élő ügyfelek, magasabb iskolai végzettséggel és szignifikánsan magasabb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek, mint a vidéki ügyfelek. A hitelezés fellendülése napjainkban a lakáshitelekben érezhető leginkább, így dolgozatomban a téma aktualitását kihasználva ennek lehetőségeit, fajtáit, folyamatát szeretném bemutatni a devizahiteles korszakhoz képest, hogy mennyit változott a hitelezés, a jogszabályi környezet és az emberek pénzügyi tudatossága. Feltérképezem a devizahiteles korszakból a legfontosabb tudnivalókat a lakáshitelekről és ehhez képest összehasonlítom napjaink adataival, ehhez a MNB adatait használom fel. Itt kielemzem a legfontosabb KPI mutatók mentén, hogy miben történt változás, majd következtetést vonok le az eredmények tükrében. Továbbá, felvázolom az egyéb bankok kínálta előnyöket, hátrányokat egy bankpiaci körkép keretében. Végezetül pedig egy primer kutatás keretében, kvantitatív technikával végzett kutatásról számolok be, ahol arra keresem a választ, hogy mennyire és milyen módon tájékozódnak a Raiffeisen Bank Zrt. lakossági ügyfelei hitelfelvétel előtt. Megvizsgálom és kielemzem a pénzügyi ismereteiket, hiányosságaikat, annak okait, különös tekintettel a szociális, demográfiai és gazdasági okokra, majd javaslatot teszek ennek javítási lehetőségeire.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Pocsai Erzsébet
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK
Toman Róbert
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bankszervezet, devizahitel(ek), gazdasági válság, pénzügyi kultúra, versenytársak elemzése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:06
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet