Betekintés a kis és középvállalkozások működésébe Magyarországon, egy konkrét vállalkozás alapján

Varga Klaudia (2021) Betekintés a kis és középvállalkozások működésébe Magyarországon, egy konkrét vállalkozás alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat_I0UYUA_.pdf] PDF
Záródolgozat_I0UYUA_.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2031. Május 10..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (490kB)
[thumbnail of Záródolgozati összefoglalás.pdf] PDF
Záródolgozati összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2031. Május 10..

Download (242kB)

Absztrakt (kivonat)

Témaválasztásomat a hazai kis-és középvállalkozások gazdaságban betöltött kulcsfontosságú szerepének ténye inspirálta. A pandémiás helyzetre való tekintettel főleg internetes forrásokat, statisztikákat és digitalizált szakkönyvet olvastam, amelyek rengetek hasznos, általános és új információt adtak az adott érdeklődési körről, ezért is döntöttem amellett, hogy záródolgozatom témájának választom. Dolgozatom elején általánosan mutattam be a kis-és középvállalkozások, röviden KKV-k,jogi definícióját, a kategória kritériumait, karakterisztikáit. Ezek után elemzési szempontokat sorakoztattam fel, rávilágítva ezzel arra, hogy számtalan nézőpontból lehetséges a tárgyalt gazdasági szereplőket analizálni, típusokba sorolni. Kiemeltem az életciklusmodellek fontosságát és azokat a kulcsfontosságú karakterisztikákat, amelyek alapján a KKV-k csoportosítása lehetséges, ezzel lehetővé téve az adott szervezet jövőjét illető statisztikai jóslatokat és az életciklusmodell/modellek felállítását.  A továbbiakban részletesen tárgyaltam a magyarországi helyzetet, a hazai KKV-k jelenlegi és pár évvel visszamenő helyzetét. A Központi Statisztikai Hivatal számadataival dolgoztam, és az általánosságok mellett, vizsgáltam a foglalkoztatottak létszámát, valamint az ágazati és a régiós megoszlást is.  A dolgozatom következő fejezeteiben rátértem a szektor hátrányaira, bemutatva a környezeti, a jogi, a pénzügyi nehézségeket, amelyek megnehezítik és folyamatos kihívás elé állítják a KKV-kat. Ezzel összefüggésben felsorakoztattam a támogatási lehetőségeket és juttatásokat (jogi, pénzügyi, uniós), amelyekkel a fent említett kihívások enyhíthetők.  Ezután, a teljesség igénye nélkül, bemutattam az, egy vállalat alapításához szükséges legalapvetőbb, kulcsfontosságú lépéseket és ahhoz szükséges adatokat, ügyintézéseket. Szót ejtettem a COVID-19 KKV-ra való hatásairól és ezen problémák kezeléséről.  Végezetül, egy általam választott hazai kisvállalkozásban szerzett tapasztalataimról nyújtottam betekintést. Először nagy általánosságban bemutattam a céget, majd kitértem a vállalat szervezeti felépítésére. Ezután részletesen leírtam a munkafolyamatokat, és ismertettem az In-Sol Kft. által használt ügyviteli rendszert. Ezt követően a pandémia hatásáról írtam, hogyan érintette az autó- és gyógyszeripart, illetve részletes adatokat mutattam be a vállalat megrendeléseinek és forgalmának alakulásáról. Végezetül Szabadi Mihállyal, az In-Sol Kft. ügyvezetőjével és egyben tulajdonosával készítettem interjút, aki mesélt arról, miért sikeres a cége, miket tart a mikrovállalkozás előnyeinek és hátrányainak, mit tapasztalt a világjárvány idején és hogyan tekint a jövőbe.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szabadi Loredana
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: kis- és középvállalkozás - KKV, vállalkozás indítása, vállalkozói hitelek, versenyképesség, vevőkapcsolat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:05
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet