Internet valuták - Szerepük, hatásuk, lehetőségeik - Egy közösségi internet valuta (BGE-coin) realitása - „Crypto currency” technológiák – (blockchain, mining)

Nagy Dávid (2021) Internet valuták - Szerepük, hatásuk, lehetőségeik - Egy közösségi internet valuta (BGE-coin) realitása - „Crypto currency” technológiák – (blockchain, mining). Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat Nagy Dávid.pdf] PDF
Záródolgozat Nagy Dávid.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK Nagy David.pdf] PDF
Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK Nagy David.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (210kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatomban a kriptovalutákról és azok tulajdonságairól, összetételéről, bányászatáról, kockázatáról , hatásairól szeretnék beszámolni. Gyorsan fejlődő terület, napról napra friss hírekre bukkantam a témával kapcsolatban. Az utóbbi évtized forradalmian új pénzügyi újítását jelenti a kriptovaluták megjelenése. A kriptovaluták olyan digitális eszközök, amelyek valamikor csereeszközként szolgáltak, napjainkban már néhol fizetőeszközként is használhatjuk, melyeknél a titkosítás végett kriptográfiát használnak a fizetések titkosítása érdekében. A kriptovaluták nagy része decentralizált, ami azt jelenti hogy a rengeteg felhasználó számítógépen elosztva üzemel és nem egy központi bank, vagy cég működteti így ezt szinte teljesen “ellophatatlanná” téve. Ezért sok ember számára a kriptovaluták a bankok elleni harcot jelentik. A kriptovaluta technológia lényege hogy lehetővé teszi mindenki számára a saját pénze feletti hatalmát, irányítását, decentralizálja a pénzt, felgyorsítja, leegyszerűsíti, biztonságosabbá és olcsóbbá teszi az utalásokat, bárhol a világon, szinte azonnal.  A legjelentősebb kriptovaluták : Bitcoin, Ethereum, Ripple… Néhány ember még nem is hallott róluk, pedig már több ezer kriptovaluta létezik. A legnagyobb áttörést a Bitcoin hozta a kriptuvalutáknak, amely Satoshi Nakamoto nevéhez fűződik, akinek a valódi kilétét azóta sem tudjuk, viszont az összes kriptovaluta a létezését a Bitcoinnak köszönheti mivel a Bitcoin volt a világ első kriptovalutája és több száz ihletője, amely azóta is piacvezető szerepet tölt be az internetes valutáknál, és teljes potenciálját még koránt sem érte el.  Az elmúlt években a közvélemény a Bitcoin sikere alapján ismerte meg a blokkláncot is (blockchain). Egyes elemzők a világháló megjelenése óta a legfontosabb forradalomnak tartják. A blockchain-t egyes emelzők a világháló megjelenése óta a legnagyobb forradalomnak tartják. Ez egy olyan protokoll, amely alapján a különböző szereplők egy közös adatbázis osztanak meg egymással, ezt pedig közösen működtetik. Rengeteg vállalkozás számára hozhat pozitív változásokat. Leegyszerűsödhet , felgyorsulhat egy vállalat működése az okos szerződésekkel, működése pedig átláthatóbbá válik. Főleg azoknak a vállaltoknak előnyös amely számos leányvállalattal működik a világ több pontján. Az államok egyik legfontosabb feladata a szabályozás lenne. A kriptovaluták nem az eredetileg neki szánt szerepet töltik be. Mindenki számára elérhető az interneten, de használata mégsem terjedt ki az átlagemberek számára még. Mivel ára drasztikusan tud esni vagy emelkedni így sokan úgy gondolják, hogy birtoklása kockázatos. Én inkább hosszútávú befektetésként gondolok rá, szerintem a legjobb befektetések egyike. Véleményem szerint a jövő fizetőeszközévé válhat hiszen már a PayPal, Visa, Mastercard is engedélyezi a kriptopénzek használatát. Egyre több nagyvállalat és bank is nyit a kriptopénzek felé, ezért szerintem nagy jövő áll előtte.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hermann Bianka
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: CSS, e-marketing - elektronikus marketing, HTML, kriptográfia, kriptopénz
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:05
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet