Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok

Szörcsök Andrea (2021) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szörcsök Andrea_V7EFE6_Záródolgozat.pdf] PDF
Szörcsök Andrea_V7EFE6_Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (284kB)

Absztrakt (kivonat)

A záródolgozatban az egyéni vállalkozások indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatokról írtam.   Az első részben leírtam, hogy jogszabály szerint ki lehet és ki nem lehet egyéni vállalkozó, illetve milyen felelőssége van.   Következő részben az indítást megelőző feladatokról írtam. Az előkészítés és szervezés részben szót ejtek többek között arról, hogy milyen motiváció miatt kezdhet valaki egyéni vállalkozásba, milyen személyes készségek szükségesek, az induló költségek, kockázatok átgondolásáról. A tervezésben az üzleti tervről teszek említést. Az indítás során felmerülő feladatoknál említést tettem a bankszámla nyitás lehetőségéről, illetve, hogy mikor lesz az kötelező, illetve, hogy székhelynek milyen címet lehet megadni.   A negyedik részben az egyéni vállalkozás adózási formáit részletezem, az elején kitérve, hogy milyen tényezők határozhatják meg a választást, illetve a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott bevételekre.   Ezután az egyéni vállalkozásoknál választható három adózási formáról írtam.   A jövedelem szerinti adózásnál kitértem az adóalap számítására, illetve, hogy milyen feltételei, részei vannak a jövedelem szerinti adózásnak, Az átalányadózásnak bemutatása során kitértem a költséghányadok ismertetésére, milyen szankcióval jár, ha a bevételi határt túllépik, esetleg elmulasztják a számla adását. KATA szerinti adózás részletezésénél leírtam, hogy ki választhatja ezt az adózási formát, a fizetési kötelezettségeket, mit váltanak ki ezek a fix összegű adók, illetve, hogy ki az, aki nem minősül főállású katásnak. Valamint ebben az esetben is leírtam, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a bevételi határt túllépik. 2021-ben több új változás is lett ebben az adózási formában, így fontosnak tartottam annak is az említését. Mindhárom esetben egy-egy gondolattal leírtam kinek érheti meg bizonyos formák választása.   Végül az egyéni vállalkozások iparűzési adójáról – ismertetve a számítását - és az alanyi adómentességről, annak feltételeiről, értékhatár átlépés következményeiről írtam, kiemelve, hogy a kata adózás és az alanyi adómentesség 12 millió forintja nem azonos.   Zárásként néhány, sokszor szubjektív előnyt és hátrányt írtam le.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adó, adózási módok, átalányadó, egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozás indítása, iparűzési adó, KATA
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:05
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet