Környezeti számvitel alakulása az Air France-KLM csoport vonatkozásában

Rauschenberger Vanda (2021) Környezeti számvitel alakulása az Air France-KLM csoport vonatkozásában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Rauschenberger Vanda Szakdolgozat.pdf] PDF
Rauschenberger Vanda Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 10..

Download (2MB)
[thumbnail of RV titkositasi kerelem.pdf] PDF
RV titkositasi kerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (328kB)
[thumbnail of BA_O_Rauschenberger Vanda.pdf] PDF
BA_O_Rauschenberger Vanda.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 10..

Download (514kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a környezetvédelem kiemelkedő helyen szerepel, hiszem az elmúlt évtizedek, századok alatt hatalmas pusztításokat végzett az emberiség a természeti erőforrások állományában. A fogyasztói társadalom mellett azonban a vállalati szféra is jelentősen hozzájárul a károk kialakulásához. Az üzleti szféra már a 20. század közepétől voltak törekvései a környezetvédelemre, azonban hosszú évek során alakult ki a környezeti számvitel, mint fogalom. A „hagyományos” számvitel nem volt elegendő a környezeti tényezők mérésére, így további eszközökre volt szükség, mely hatására a meglévő számvitel kiegészítéseként létrejött a környezeti pénzügy számvitel és a környezeti vezetői számvitel. A környezettudatos vállalatirányítás jelenleg a multinacionális cégek esetében elterjedt, azonban egyre több kisebb cég is alkalmazza üzletpolitikájában. A vállalatok nem csupán a környezet iránti szeretete miatt alkalmazza működésében, hanem az üzleti partnerek, társadalom oldaláról érkező elvárásoknak is eleget kell tenniük. A vállalatok környezetvédelmi irányultságuk elismerésére jöttek létre az úgynevezett Környezetközpontú irányítási rendszerek (KIR), amely betartásával és bizonylata megszerzésével verseny előnyt szerezhet a konkurens vállalatokkal szemben. A környezeti vezetői számvitel esetében a környezeti költségek kimutatása okozza a legnagyobb, hiszen ezen költségek gyakran fonódnak össze a nem környezeti költségekkel. Szakdolgozatomban az Air France-KLM légitársaság környezettudatos vállalatműködését szeretném bemutatni, milyen törekvései vannak a fenntarthatóság kialakítására és miként hatnak a környezeti törekvések a szervezet költségeire. Kutatásomat egy kérdőív segítségével végzem, ahol az Air France-KLM FSSC-ben dolgozók véleményét vizsgálom a vállalat környezetvédelmi törekvéseiről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Frányó Zsófia Zsuzsanna
Belső
egyetemi tanársegéd; Számvitel Tanszék; PSZK
Pálffyné Szulyovszky Tímea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntarthatóság, környezeti költségek, környezeti számvitel, számvitel, vezetői számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:04
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet