Kis- és közepes vállalkozások adószabályainak és kapcsolódó közterheinek összehasonlítása kata, kiva és társasági adó hatálya alatt

Szentes Fruzsina (2021) Kis- és közepes vállalkozások adószabályainak és kapcsolódó közterheinek összehasonlítása kata, kiva és társasági adó hatálya alatt. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Diplomamunka Szentes Fruzsina BB9NXD.pdf] PDF
Diplomamunka Szentes Fruzsina BB9NXD.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Szentes_Fruzsina.pdf] PDF
BA_O_Szentes_Fruzsina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (240kB)

Absztrakt (kivonat)

Összefoglaló:A mikro- kis és közepes vállalkozások adózási lehetőségeinek bemutatása és összehasonlítása mellett kutattam az elmúlt évek főbb adópolitikai változásait, mely a KKV szegmenst érintette. A megújuló Magyarország adópolitikája című 2012-es dokumentumot vettem alapjául a szakdolgozatomnak és a Kormány 2012 és 2020 közötti – általam kiragadott – főbb intézkedéseit vizsgáltam.Megnéztem a hazai élőmunkát terhelő adóinak súlyát és hogy milyen eredménnyel helyezi át a súlypontot a Kormány a jövedelmeket terhelő adók irányából a fogyasztási adók felé. Az elemzés irányvonalát a szociális hozzájárulási adó csökkenés és a bérek alakulása adta.  A munkahelyvédelmi akcióterv lehetőségeit és eredményeit részletesebben is elemeztem, mivel jelentős hatása volt a foglalkoztatottság alakulására, amely sok vállalkozás részére nyújtott adókedvezményt, illetve új választható kedvezményes adóformákat tett lehetővé.A szakdolgozatom során bemutatom, hogy a két kedvezményes adónem, - a kisadózók tétételes adója és a kisvállalati adó, - hogyan alakítja Magyarország adózási formáinak összetételét. A társasági adó hazai jelentősége magas, mivel a nagyvállalatok árbevételének összegével a KKV szegmens vállalkozásai nem versenyezhetnek, azonban a Kormány igyekszik a piaci egyenlőtlenségeket feloldani. A hazai többségben lévő mikor- és kisvállalkozások kedvezői adózási feltételei lehetővé teszik, ha nem is a nagyvállalatokkal szemben, de a KKV szegmensen belül egy erős piaci verseny kialakulását. A két kedvezményes adónem felső értékhatárainak pozitív változása az évek során egyre szélesebb körben tette lehetővé, illetve szimpatikussá a vállalkozások számára a választásukat.A kutatómunkám rámutat, hogy összességében a Kormány adópolitikai intézkedési sikeresnek bizonyultak 2012 és 2020 között. Az igénybe vehető adókedvezmények – bizonyos feltételek teljesülése mellett – jelentősen csökkentik az élő munka bérköltségét. A beruházásra való hajlamot is ösztönzi a Kormány olyan szabályozásokkal, kedvezményekkel, amelyek csökkentik a vállalkozások az adóterhét. A vállalkozások száma Magyarországon növekvő tendenciát mutat, amely igazolja, hogy a hazai adópolitikai és gazdasági viszonyok kedvezőek a vállalkozni vágyók számára. A helyzetet azonban továbbra is árnyalja a magas általános forgalmi adó mértéke, és hogy bár hazai viszonylatban csökkentek a vállalatok adminisztrációs terhei, de Európai Uniós átlaghoz képest még mindig magasnak mondható. A Társasági adó mértéke ugyan csökkent 1%-ot, de az adórendszere jelentősen összetett maradt továbbra is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Rékasi Róbert
Belső
Mestertanár; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adópolitika, KATA, kis- és középvállalkozás - KKV, kiva, tao
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:04
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet