A projekttervezés gyakorlata egy sikeresen megvalósult projekt példáján

Németh Ádám Valentin (2021) A projekttervezés gyakorlata egy sikeresen megvalósult projekt példáján. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat_Németh_Ádám_Valentin_IH3VKS.pdf] PDF
Szakdolgozat_Németh_Ádám_Valentin_IH3VKS.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 10..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_aláírt.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (121kB)
[thumbnail of SZTK_TO_Németh_Ádám_Valentin.pdf] PDF
SZTK_TO_Németh_Ádám_Valentin.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 10..

Download (234kB)
[thumbnail of Napelem park üzleti terv.xlsx.zip] Archive (ZIP)
Napelem park üzleti terv.xlsx.zip
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 10..

Download (114kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a „Projekttervezés  gyakorlata egy sikeresen megvalósult projekt példáján” témát választottam. A témán belül bemutatom az Európai Unió magyarországi pályázatait, ezen belül pedig Magyarország nemzeti fejlesztési terveit. A választott pályázatom a KEOP – Környezet és Energia Operatív Program – aminek keretein belül több napelem park megvalósítása volt a cél pályázati támogatás igénybevételével. A KEOP pályázat lehetővé teszi, hogy a napelemparkok által megtermelt áramot a Magyar Állam 25 éven keresztül ugyan azon az áron vásárolja meg a termelőtől, függetlenül az árak piaci hatásainak változásától. Miután a pályázati szakasz lezártul az új piaci belépőknek már nem volt lehetősége ilyen 25 éves szerződéseket kötni a Magyar Állammal, így az újonnan létesített napelemparkok már ki vannak téve az árváltozás szeszélyeinek. Ezek alapján már nem is annyira jövedelmező egy új napelempark. Szerencsére a mi esetünkben még a magasabb árral sikerült aláírni a szerződést. Dolgozatomban bemutatásra kerül a projektgazda, amely társaság már több tíz éves szakmai múlttal rendelkezik az energetikai iparban, és most értek el arra a szintre, hogy a megújuló energia előállítási láncba is be tudjanak csatlakozni. Ezek után kis kitérőt teszek a projekttervezés elméleti oldalán, bemutatva egy projekt életciklusát a döntés előkészítéstől a projekt zárásáig. Dolgozatom fő részében már a napelem parkok költségterve kerül górcső alá, és különböző mutatószámokkal elemzem az elkészült projekt terveit. Ezek a mutatószámok a jövedelmezőségi ráta, a belső megtérülési ráta, a módosított NPV, a számviteli és pénzügyi fedezeti pont. A végrehajtott elemzések alapján a projekt sikeresnek mondható és helye van a magyar gazdasági láncban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pü controller és tanácsadó

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Gyulai László
Belső
óraadó tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK
Takácsné Dancsák Ildikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: megújuló erőforrások, projektciklus, projektelemzés, projektkontrolling, projekttervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:04
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet