Egyéni- és kisvállalkozások adótervezése, adózási formák közötti választási lehetőségeik

Müller Anna (2021) Egyéni- és kisvállalkozások adótervezése, adózási formák közötti választási lehetőségeik. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Müller Anna_Egyéni- és kisvállalkozások adótervezése, adózási formák közötti választási lehetőségeik.pdf] PDF
Müller Anna_Egyéni- és kisvállalkozások adótervezése, adózási formák közötti választási lehetőségeik.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Müller_Anna.pdf] PDF
BA_O_Müller_Anna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (276kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban az egyéni- és kisvállalkozások adózási lehetőségeit vizsgálom.A célom az volt, hogy egy leendő vállalkozónak segítséget nyújthassak a gazdálkodási forma kiválasztásában és ezt követően a megfelelő adózási forma megtalálásában. Bemutattam a választható szervezeti formákat és egy kérdéssor segítségével kifejtettem azokat a szempontokat, melyeket érdemes fontolóra venni a szervezeti forma kiválasztása előtt, mivel a vállalkozási forma nagy mértékben befolyásolja egy vállalkozás adózási lehetőségeit.Ismertettem a választható jövedelemadókat, azaz a társasági adót, a kisvállalati adót, a kisadózó vállalkozások tételes adóját és a személyi jövedelemadót, ahol kitértem a tételes költségelszámolás és az átalányadózás szabályaira is. Az adónemek általános bemutatásán túl, az egyes adózási lehetőségek előnyeit és hátrányait figyelembe véve javaslatokat fogalmaztam meg, hogy mely vállalkozásoknak érdemes leginkább választani az egyes adózási formákat. Az elemzésem során az volt a célom, hogy mintavállalkozásokon keresztül szemléltessem, mekkora eltérések lehetnek a fizetendő adó és egyéb közterhek összegében, ha nem jól kerül megválasztásra az adózási forma. Egy egyéni vállalkozás és egy Kft. adózási lehetőségeit vizsgáltam, a jövedelemadókon túl az egyéni és munkáltatói járulékokkal, valamint az iparűzési adóval is számoltam. A kutatás során azt feltételeztem, hogy a választható kedvezményes adónemek lesznek a legelőnyösebbek a vizsgált szervezetek számára, ez a számítások során be is igazolódott. Az egyéni vállalkozó számára a KATA, a korlátolt felelősségű társaság számára pedig a KIVA bizonyult az ideális adózási formának. A vizsgálatom alatt megállapítottam, hogy a kapott eredmények nem vetíthetők rá valamennyi szolgáltató tevékenységet végző egyéni vállalkozóra vagy Kft.-re.Összességében elmondható, hogy egy adott gazdasági szereplő jellemzőit és a teljesítendő közterheit komplexen figyelembe vevő kalkuláció elvégzése igen bonyolult, ezért érdemes szakemberre bízni a feladatot. Úgy gondolom, hogy szakdolgozatomban sikerült szemléltettem, hogy a helyesen megválasztott szervezeti és adózási formával milyen plusz adóterhektől tudja megkímélni magát egy vállalkozás.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK
Molnár Lászlóné
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adótervezés, adózás, egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, KATA, kiva, kkv, SZJA, tao
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:04
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet