Vállalatirányítási rendszerek

Tallósi Dániel (2021) Vállalatirányítási rendszerek. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Tallósi_Dániel_Szakdolgozat_Vegleges.pdf] PDF
Tallósi_Dániel_Szakdolgozat_Vegleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 10..

Download (1MB)
[thumbnail of Tallósi_Dániel_Titkosítási_Nyilatkozat.pdf] PDF
Tallósi_Dániel_Titkosítási_Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (457kB)
[thumbnail of Tallósi_Dániel_Záródolgozati_Összefoglalás.pdf] PDF
Tallósi_Dániel_Záródolgozati_Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 10..

Download (201kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS   Az üzleti életben a gazdasági szerveztek szabályozott működése elengedhetetlen. A vállalatirányításnak rugalmasnak, átláthatónak és költséghatékonynak kell lennie. A vállalat működésének korlátokat és feltételrendszereket a külső érdekeltek szabnak. A tervezés folyamatainak hierarchikusan egymásra épülve és egymást kiszolgálva kell támogatniuk az értékteremtést. Mai gazdasági környezetben a fejlődést az integrált gazdaságinformatikai folyamatok jelentik. A cégek egyre több adattal és komplex folyamatokkal dolgoznak ezért szükséges a naprakész, azonnal rendelkezésre álló információ. A gyorsan változó gazdasági környezet nem enged meg késlekedést. A különböző munkafolyamatoknál keletkező adatok azonnali napi rögzítést igényelnek, a vállalatirányítási rendszerek különböző moduljai összesítik, szintetizálják, hasznosítják ezeket az adatokat. Az integrált rendszerben az adatok és az információk összefutnak ezért a hasznosulás exponenciális. A gazdasági folyamat késlekedés nélkül lekövethető, ellenőrizhető a konkrét számokkal, ezzel biztosítva a cég működésének átláthatóságát. Bár egy több modulból álló rendszer bevezetése meglehetősen nagy költséggel jár, folyamatos karbantartás, support költség merül fel. A naprakészség biztosítása, IT háttér biztosítása, oktatás, licenszdíjak további költségeket jelentenek. A remélt hozadéka azonban sokkal magasabb, mint a költségek, de általában évek telnek el a bevezetéstől a tökéletes működéséig. Amely cég legyőzi az anyagi, bevezetési nehézségeket, meg tudja nyerni a dolgozókat, meg tudja teremteni a dolgozók érdekeltségét az integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetése és használata iránt, az a piacon jelentős előnyre tehet szert. Magyarországon jelenleg több mint 400 vállalatirányítási rendszer áll rendelkezésére a vállalatok számára. Kiválasztásához azonban rengeteg tényező alapos megvizsgálása szükséges. Ezek a tényezők közül általában a legmérvadóbb maga az ár. Viszont a fentiekben említett kezdő és folyamatos költségeket csökkenteni lehet, ha a saját iparágunknak megfelelő, iparágspecifikus ERP-t választunk. Mivel minden fajta változtatás, egyéni igényre való szabás súlyos plusz költségekkel jár. Egy vállalatirányítási rendszer bevezetés előtt mindenképpen meg kell állapodni az ilyesfajta plusz költségekről az ERP szállítójával. Ezzel csökkenteni a félreértéseket és a lehetséges konfliktusokat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Beregszászi Gellért
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: bevezetés, költség, mérlegelés, választás, vállalatirányítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:04
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet