Egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különös tekintettel a könyvvezetési feladatokra

Poczai Csaba (2021) Egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok különös tekintettel a könyvvezetési feladatokra. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Poczai_Csaba_UQIVLB_szakdolgozat_2021 moodleba.pdf] PDF
Poczai_Csaba_UQIVLB_szakdolgozat_2021 moodleba.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Poczai Csaba UQIVLB Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus.pdf] PDF
Poczai Csaba UQIVLB Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

ÖsszefoglalásAz elmúlt 5 évben Magyarországon nagymértékben növekedett az újonnan alapított egyéni vállalkozások száma. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy évről évre nagyszámú egyéni vállalkozást szüntetnek meg. A vállalkozások több, mint 50 %-a már az első 3 évben megszűnik, az okok között pedig jellemzően a vállalkozás alapítását előkészítő, tervezési, szervezési feladatok elmaradása van. A vizsgált téma szakirodalmi áttekintése azt mutatja, hogy egy vállalkozás alapítása előtt számos tényezőt érdemes vizsgálni annak érdekében, hogy a vállalkozást minél kevesebb kockázat vállalásával tudjuk működtetni, és hosszú távon fenntartani. Az előkészítési szakaszban mindenféleképpen érdemes foglalkozni az egyén motivációjával, az üzleti ötlettel, a személyes készségekkel, képességekkel, a szükséges kompetenciákkal, valamint az esetlegesen felmerülő kockázatokkal.Az egyéni vállalkozás alapítása előtt fel kell készülni a könyvvezetési feladatokra, ehhez elengedhetetlen a nyilvántartásokra vonatkozó szabályok, így az alapnyilvántartásokra, és a részletező nyilvántartásokra vonatkozó szabályok ismerete. Ugyancsak döntő fontosságú az adózási forma megválasztása, eldönteni, hogy a vállalkozás a kisadózó tételes adója (KATA), a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, vagy az átalányadózás szerinti adózási formát választja-e.A koronavírus-járvány eltérően érintette az egyes egyéni vállalkozókat, az árbevétel alakulásnál jelentős szórások figyelhetők meg, ugyanakkor többségük egyetértett abban, hogy a 2020-as évben megemelkedtek a költségek. Mindazonáltal a vállalkozások közel 34 %-a semmilyen változtatást nem eszközölt az elmúlt másfél évben. Azonban a vállalkozások többségét a koronavírus-járvány intézkedésre kényszerítette, melye közül a leginkább jellemző a beszerzés, szállítás területén megvalósított módosítások.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Greff Magdolna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Kardos Barbara
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adózás, egyéni vállalkozás indítása, KATA, koronavírus-járvány (COVID-19), könyvvezetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:02
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet