A minőség és a minősítés szerepe az Fevita Hungary Zrt-nél

Soltész László (2021) A minőség és a minősítés szerepe az Fevita Hungary Zrt-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Irodalmi-áttekintés_v15_2021.05.03.pdf] PDF
Irodalmi-áttekintés_v15_2021.05.03.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 06..

Download (855kB)
[thumbnail of CamScanner 04-26-2021 07.34.pdf] PDF
CamScanner 04-26-2021 07.34.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (359kB)
[thumbnail of SZTK_TO_Soltész_László (3).pdf] PDF
SZTK_TO_Soltész_László (3).pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 06..

Download (175kB)

Absztrakt (kivonat)

Az élelmiszeripari vállalatok felé alapvető követelmény, hogy biztonságos és megfelelő minőségű termékeket állítsanak elő. A vállalatok minőségirányítási rendszereiken keresztül kívánják biztosítani, hogy termékeik a törvényi követelményeknek, illetve a vevői elvárásoknak való megfelelését. A minőség és az aziránti elköteleződés egyik sarokpontja a kiskereskedelmi szövetségek élelmiszer szabványkövetelményeinek bevezetése és azoknak való megfelelése. A szakdolgozatom egyik célkitűzése az volt, hogy a Fevita Hungary Zrt. által működtett minőségirányitási rendszer hatékonyságát elemzése a 2018-2020 időszakban. A vállalat jelentős nemzetközi szerep vállalása teszi szükségessé a BRCGS, az ISO és az IFS Food rendszerek integrált működtetését. Továbbá az elmúlt évek élelmiszerbiztonsági botrányai következtében a vállalat sikeresen bevezette a Listeria Megelőzési Rendszert (LMR) is. A fent említett rendszerek hatékonyságát a külső és a belső auditokon azonosított nem-megfelelősségek elemzése révén végeztem. A nem-megfelelősségek száma mellett, azt is elemeztem, hogy a rendszer mely elemeit érintették ezek az eltérések. A tanúsító auditok során azonosított eltérések száma a vizsgált időszakban csökkent vagy stagnált, mely a rendszer folyamatos karbantartására utal. A nem-megfelelősségek többsége az üzemi környezetben észlelt eltérésekre vezethető vissza. Ezek oka eredhet az üzem korából, illetve az alkalmazott technológia jelentette kihívásokból. A külső auditokon felül vizsgáltam, hogy a belső auditok során azonosított eltéréseket is. Jelentős hányaduk köthető a dokumentációhoz, illetve az üzemi környezethez. Az elemzésem eredménye alapján látható, hogy az integráltan működtett rendszer megfelelően működik a Fevita Hungary Zrt.-nél, melyet jól mutat, hogy 2020- ban a vállalat a IFS Food szerint ’higer level’ minősítést, a BRCGS szerint, pedig ’AA’ minősítést kapott. Szakdolgozatom másik célkitűzése volt, hogy vizsgáljam az összefüggéseket a vállalat által feldolgozott termékek mennyisége és a különböző minősítő vizsgálatok száma között. A gyorsfagyaszott csemegekukorica, a gyorsfagyaszott zöldborsó és a gyorsfagyaszott sárgarépa adatait elemeztem 2018-2020 között. A vizsgált adatsorokból egyértelműen kiderült, hogy a feldolgozott mennyiséget egyértelműen befolyásolja az adott év időjárása, a növényeket érintő megbetegedések, illetve a beszállítók terheltsége. A termékek esetén elvégzett minősítési vizsgálatok számát jelentősen befolyásolja, hogy az adott terméket a vállalat belföldi vagy külföldi piacra szállítja. Az irodalmi adatok feldolgozásán és a Fevita Hungary Zrt saját adatainak elemzésén túlmutatóan, két interjút végeztem, melyek célja, hogy a két kutatási kérdésről pontosabb képet tudjak mutatni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Krajcsák Zoltán
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK
Perlaki Csaba
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: élelmiszeripar, Fevita Hungary Zrt, minőség, minőségirányítási rendszer, minősítés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:01
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet