Soltész László (2021) A minőség és a minősítés szerepe az Fevita Hungary Zrt-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)
PDF
Irodalmi-áttekintés_v15_2021.05.03.pdf Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 06.. Download (855kB) |
|
PDF
CamScanner 04-26-2021 07.34.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (359kB) |
|
PDF
SZTK_TO_Soltész_László (3).pdf Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 06.. Download (175kB) |
Absztrakt (kivonat)
Az élelmiszeripari vállalatok felé alapvető követelmény, hogy biztonságos és megfelelő minőségű termékeket állítsanak elő. A vállalatok minőségirányítási rendszereiken keresztül kívánják biztosítani, hogy termékeik a törvényi követelményeknek, illetve a vevői elvárásoknak való megfelelését. A minőség és az aziránti elköteleződés egyik sarokpontja a kiskereskedelmi szövetségek élelmiszer szabványkövetelményeinek bevezetése és azoknak való megfelelése. A szakdolgozatom egyik célkitűzése az volt, hogy a Fevita Hungary Zrt. által működtett minőségirányitási rendszer hatékonyságát elemzése a 2018-2020 időszakban. A vállalat jelentős nemzetközi szerep vállalása teszi szükségessé a BRCGS, az ISO és az IFS Food rendszerek integrált működtetését. Továbbá az elmúlt évek élelmiszerbiztonsági botrányai következtében a vállalat sikeresen bevezette a Listeria Megelőzési Rendszert (LMR) is. A fent említett rendszerek hatékonyságát a külső és a belső auditokon azonosított nem-megfelelősségek elemzése révén végeztem. A nem-megfelelősségek száma mellett, azt is elemeztem, hogy a rendszer mely elemeit érintették ezek az eltérések. A tanúsító auditok során azonosított eltérések száma a vizsgált időszakban csökkent vagy stagnált, mely a rendszer folyamatos karbantartására utal. A nem-megfelelősségek többsége az üzemi környezetben észlelt eltérésekre vezethető vissza. Ezek oka eredhet az üzem korából, illetve az alkalmazott technológia jelentette kihívásokból. A külső auditokon felül vizsgáltam, hogy a belső auditok során azonosított eltéréseket is. Jelentős hányaduk köthető a dokumentációhoz, illetve az üzemi környezethez. Az elemzésem eredménye alapján látható, hogy az integráltan működtett rendszer megfelelően működik a Fevita Hungary Zrt.-nél, melyet jól mutat, hogy 2020- ban a vállalat a IFS Food szerint ’higer level’ minősítést, a BRCGS szerint, pedig ’AA’ minősítést kapott. Szakdolgozatom másik célkitűzése volt, hogy vizsgáljam az összefüggéseket a vállalat által feldolgozott termékek mennyisége és a különböző minősítő vizsgálatok száma között. A gyorsfagyaszott csemegekukorica, a gyorsfagyaszott zöldborsó és a gyorsfagyaszott sárgarépa adatait elemeztem 2018-2020 között. A vizsgált adatsorokból egyértelműen kiderült, hogy a feldolgozott mennyiséget egyértelműen befolyásolja az adott év időjárása, a növényeket érintő megbetegedések, illetve a beszállítók terheltsége. A termékek esetén elvégzett minősítési vizsgálatok számát jelentősen befolyásolja, hogy az adott terméket a vállalat belföldi vagy külföldi piacra szállítja. Az irodalmi adatok feldolgozásán és a Fevita Hungary Zrt saját adatainak elemzésén túlmutatóan, két interjút végeztem, melyek célja, hogy a két kutatási kérdésről pontosabb képet tudjak mutatni.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Menedzsment Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | záródolgozat |
---|---|
Kulcsszavak: | élelmiszeripar, Fevita Hungary Zrt, minőség, minőségirányítási rendszer, minősítés |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Nov. 05. 13:01 |
Utolsó módosítás: | 2021. Nov. 05. 13:01 |
Actions (login required)
Tétel nézet |