Kisvállalkozások adózási lehetőségeinek bemutatása, összehasonlító elemzése komplex esettanulmánnyal

Szilágyi Mária (2021) Kisvállalkozások adózási lehetőségeinek bemutatása, összehasonlító elemzése komplex esettanulmánnyal. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szilágyi_Mária-Szakdolgozat_T E L J E S - KWVLNC.pdf] PDF
Szilágyi_Mária-Szakdolgozat_T E L J E S - KWVLNC.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Szilágyi_Mária-Összefoglaló - KWVLNC.pdf] PDF
Szilágyi_Mária-Összefoglaló - KWVLNC.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (178kB)

Absztrakt (kivonat)

A magyar gazdaság túlnyomó többségét alkotó mikro-, kis-, és középvállalkozások (kkv) adózási rendszerét az állam többször próbálta valamelyest megreformálni. Először 2003-ban megjelent az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA), majd 2013-ban a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), valamint a kisvállalati adó (KIVA). Ezeknek az adóknak a bevezetésétől várták a feketegazdaság fehéredését az önbevalláson alapuló kkv szektor adózási hajlandóságának javulásával. A szakdolgozatom magában foglalja a mikro-, kis- és középvállalkozások fogalmát, főbb támpontokat ad arra vonatkozóan, hogy mi alapján határozható meg a vállalkozás formája, adózási módja, és hogyan indítsuk azt el. Az adózás kulcsfontosságú kérdés a vállalkozások életében. A vállalkozás indulásakor fontos a megfelelő vállalkozási forma kiválasztása, ehhez pedig szervesen kapcsolódik az adózási mód optimális kiválasztása. Egyik alapvető célom, hogy hatékony segítséget nyújthassak egy kezdő vállalkozásnak a megfelelő vállalkozási és adózási forma kiválasztásában, ezért átlátható rendszerbe igyekeztem foglalni a különböző vállalkozási forma és adózási lehetőségek előnyeit és hátrányait. A mikro-, kis-, és középvállalkozások vállalkozási és adózási formáinak lehetőségeit mutatom be a főbb jellemzők alapján, illetve a lényeges szempontokat kiemelve mindezek összehasonlítását. A kutatásomban a magyarországi kkv szektorból választottam mintavállalkozásokat, melyek segítségével bemutatom, hogy mennyire fontos a vállalkozás számára az adózási forma kiválasztásakor az adó optimalizálása. Az esettanulmányok komplex összehasonlítása alapján egyértelmű következtetést tudtam levonni arra vonatkozóan, hogy vállalkozóknak vélhetően elsődleges céljai közé tartozik az adó optimalizálása. Továbbá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisából merített adatok segítségével próbálom feltárni azt, hogy a kkv szektor számára az adózási morál javítását célzó adónemek bevezetése, és változásai milyen hatással voltak az adózási hajlandóságra, illetve miképpen befolyásolták a gazdaság fehérítését. A KSH adatok összetett elemzéséből arra következtettem, hogy a jogalkotók célja részben teljesült, az adóterhelés csökkentésével és az adórendszer átalakításával az adózók jogkövető magatartása erősödött, ezzel pedig Magyarország gazdasági versenyképessége növekedett.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy mester szak (Levelező)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fellegi Miklós
Belső
egyetemi docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adórendszer reformja, adóztatási formák, gazdaságpolitika, kis- és középvállalkozás - KKV, vállalkozási formák
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:01
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet