A vállalkozási tevékenység jövedelmezőségének és hatékonyságának elemzése egy építőipari vállalatnál

Rácz Dorottya (2021) A vállalkozási tevékenység jövedelmezőségének és hatékonyságának elemzése egy építőipari vállalatnál. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of RÁCZ DOROTTYA_A vállalkozási tevékenység jövedelmezőségének és hatékonyságának elemzése egy építőipari vállalatnál.pdf] PDF
RÁCZ DOROTTYA_A vállalkozási tevékenység jövedelmezőségének és hatékonyságának elemzése egy építőipari vállalatnál.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 06..

Download (4MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (65kB)
[thumbnail of SZTK_TO_Racz_Dorottya.pdf] PDF
SZTK_TO_Racz_Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 06..

Download (630kB)

Absztrakt (kivonat)

A vállalkozási tevékenység hatékonyságának és jövedelmezőségének elemzésekor elengedhetetlen a vállalkozás belső és a külső környezetének vizsgálata is, azaz a belső gazdaságossági mutatók elemzése mellett, ugyanolyan fontos tényező az iparági környezet és a makrogazdaság vizsgálata. Napjaink egyik legaktuálisabb nemzetgazdasági kérdése az építőipari szakág alakulása, hiszen az iparág környezete állandóan változik, ami különböző gazdasági jelenségeket és eseményeket produkál. A kormányzati családtámogató intézkedések, melyek az otthonteremtést célozzák meg, így támogatva a lakáspiacot, illetve az európai uniós források sikeres felhasználása révén megvalósuló nagyméretű beruházások, továbbá az állami beruházások szerepe is igen jelentőssé vált. Ez a pozitív környezet, megnövekedett termelési volumen, és a magas kereslet, ami az ágazatot jellemzi, magával vonzott nehézségeket is. Ilyenek például az erős munkaerőhiány nehézségei, vagy az építőanyagok nem várt drágulása is. Az ezekből fakadó nehézségek áthidalására, a projektek szerződéseinek módosítása pedig sokszor nem megy a felek közötti ellentét nélkül, ami a kivitelezés hosszas elhúzódásához vezethet, nyomot hagyva a vállalkozás hatékonysági mutatóin és a jövedelmezőségén is. Szakdolgozatomban egy építőipari cég beszámolóját elemzem, amely jelentős projekteken van jelen országszerte fővállalkozóként, és azt vizsgálom, hogy a jellemző iparági jelenségek hogyan befolyásolják egy építőipari vállalat működését. Tud-e egy építőipari vállalkozás hatékonyan működni korlátozott erőforrások kihívásai mellett? A kutatás alapja a beszámolóelemzés,  egyensúlyt találva a szakirodalmi kutatás és a konkrét elemzési munka között. A tényleges beszámoló elemzés előtt ezért két kutatási fejezetben kerül megalapozásra a későbbi elemzési munka. Az iparági környezet felmérésével kezdődik, majd a beszámolóelemzéshez kapcsolódó szakirodalom kerül feldolgozásra. A beszámolóelemzés több oldalról is vizsgálatra kerül, ezért egy külön alfejezetben a mutatószámok alkalmazásának buktatói is szerepelnek, és emellett olyan teljesítményértékelési módszerekről is szó esik, melyekkel a hagyományos beszámolóelemzés hiányosságai jól pótolhatóak lehetnek. A beszámolóelemzés során sor kerül a vagyoni helyzet elemzésére, a pénzügyi és likviditási helyzet megismerésére, illetve a hatékonysági mutatók vizsgálatára, majd a vállalkozás jövedelmezősége és annak esetleges változásai is elemzésre kerülnek. Ahhoz, hogy a vállalkozást a teljes környezetében is meg lehessen ítélni, egy külön fejezetben három versenytárs beszámolóján keresztül kerül vizsgálatra, hogy a versenytársak hogyan teljesítenek ugyanazon piaci körülmények között.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kecskés Alexandra
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: beszámoló(k) elemzése, építőipar - építészet, hatékonyság, jövedelmezőség, likviditás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Nov. 05. 13:01
Utolsó módosítás: 2021. Nov. 05. 13:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet