A mikrovállalkozások finanszírozási sajátosságai egy konkrét vállalkozás példáján keresztül

Baralovics-Schandl Viktória (2021) A mikrovállalkozások finanszírozási sajátosságai egy konkrét vállalkozás példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Összefoglalás.pdf] PDF
Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (394kB)

Absztrakt (kivonat)

Magyarországon napjainkban kiemelt szerepe van a KKV szektornak, ezen belül is a számbeli arányt tekintve a mikrovállalkozások vannak túlsúlyban, amelyek a foglalkoztatásban és a hazai termelésben is jelentős arányt képviselnek. Számos tanulmány foglalkozik a KKV szektor elemzésével, én viszont kifejezetten a mikrovállalkozásokat és azok működési jellegzetességeit vettem górcső alá. Szakdolgozatomban tehát azt a kérdést jártam körül, hogy milyen finanszírozási sajátosságai lehetnek egy mikrovállalkozásnak, és ezek hogyan valósulnak meg egy konkrét cég gazdálkodásában. A vizsgált vállalkozás a méret szerinti csoportosításon kívül még két kategóriába is sorolható, tulajdonosi kör szerint családi vállalkozásként, a tevékenységét tekintve pedig építőipari vállalkozásként működik. A szakirodalmi feldolgozásban bemutatom a mikrovállalkozások speciális tőkeszerkezetét, és az ebből adódó finanszírozási problémákat, foglalkozom továbbá a legjellemzőbb külső-belső forrásokkal. Egy fejezet erejéig kitérek a családi vállalkozások jellegzetességeire, miben különbözik a működésük egy nem családi vállalkozás működésétől. Ezen tulajdonságokat figyelembe véve elemeztem a vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét öt évre visszamenőleg. Ugyanezt az elemzést párhuzamosan elvégeztem egy hasonló méretű, ugyanazon ágazatban tevékenykedő vállalatra is, így az összehasonlítás révén pontosabb képet kaptam a cégek helyzetéről. A két vállalkozás a Baral-Jopra Kft és a Szagép Kft. Mivel előbbi egy viszonylag fiatal vállalkozás, kitértem arra, hogy alakulásának kezdeti és fejlődő szakaszában milyen finanszírozási lehetőségek álltak rendelkezésére és ezek miként segítették és befolyásolták a gazdálkodást, a működést, hogyan alakult a vállalkozás forrásszerkezete, illetve mit lehetett volna tenni a hatékonyabb gazdálkodás és a likviditási problémák megelőzése érdekében. Ezzel egy időben vizsgáltam azt is, hogy melyik vállalkozás mutatószámai hordozzák a családi vállalkozás és az építőipari vállalkozás jellegzetességeit. Míg egy családi vállalkozás inkább a biztonságosabb működésre törekszik, addig az építőipari vállalkozásokra a magasabb kockázatvállalási hajlandóság jellemző. Természetesen a két vállalati kategória egyszerre is megvalósulhat, a kérdés az, hogy melyiknek a tulajdonságai dominálnak a működés során.  A jelenlegi vírushelyzetben elkerülhetetlen volt, hogy néhány szót ejtsek a gazdaság egészére és a vállalkozásra gyakorolt hatásáról. Szakdolgozatom utolsó fejezetében röviden kitértem az építőipar 2020-as helyzetére, ahol az első járványügyi korlátozást követően az iparág termelésében drasztikus visszaesés volt tapasztalható. A statisztikákból egyértelműen kiderült, hogy a COVID-19 alaposan rányomta a bélyegét az ágazatra. Ezt követően a vírus vállalkozásra gyakorolt hatását elemeztem. A korábbiakhoz hasonlóan itt is a vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetet vizsgáltam.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügyi

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csoma Róbert
Belső
Adj.dr-i fok; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatfeldolgozás, családi vállalkozás, jövedelmezőség elemzése, likviditási mutató(k), mikrovállalkozások, pénzügyi elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Okt. 11. 09:26
Utolsó módosítás: 2021. Okt. 11. 09:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet