A szórakoztató szegmens helyzete Magyarországon - különösképpen a Story Budapest példájára

Tóth Dominik (2021) A szórakoztató szegmens helyzete Magyarországon - különösképpen a Story Budapest példájára. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT_2021_Tóth Dominik_VYXA8F_ O.pdf]
Előnézet
PDF
SZAKDOLGOZAT_2021_Tóth Dominik_VYXA8F_ O.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról.pdf] PDF
Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (167kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témáját a magyarországi szórakoztató piac ihlette, főként a Story Budapest nevezetű szórakozóhelyre fokuszálva. A célom, hogy a szórakozó helyek kialakulásának történetét ismertessem, kiemelve a címben megemlített helyet. Továbbá szeretném egy olyan perspektívából bemutatni ezek helyek működését az olvasónak, amit az „egyszerű” szórakozni járó emberek nem látnak, csak a végeredményt, amikor belép a helyre. Mondhatni a színfalak mögé viszem az olvasót. Ha felvetem azt a hipotézist, hogy a belvárosi önkormányzatok és a vendéglátó egységeket működtető személyek, tulajdonosok közti hosszú ideje tartó és folyamatos viszályok következtében olyan retorzió lép érvénybe, ami a szórakozó helyek meglétét veszélyeztetheti, akkor ennek elkerülése érdekében, milyen feltételeket kell teljesíteni a szórakozóhelyeknek.   Vizsgálataim első lepései maga a szórakozás definíciójának tisztázása. Ehhez azonban a múlt egyes részéig kell visszatekinteni, hogy teljes spektrumot kapjunk a mai fiatalok egyik kedvenc hétvégi programjukhoz. Ha felvetem azt a hipotézist, hogy akár a római korig kell visszamenni, akkor az idő múlásával milyen tulajdonságokat vett fel, amit ma a szórakozás szó alatt értünk. Vizsgálatom további részét képzi a Story Budapest szórakozóhely működésének bemutatása. A fesztiválokkal ellentétben, amik már a méretükből adódva valószínűleg jóval nagyobb szervezési szinteket követel meg a Story esetében milyen tevekénységeket von maga után egy buli meg szervezése? Ez milyen feladatokkal jár, illetve a DJ-k leszerződtetése is milyen feltételekkel valósulhat meg? Továbbá nem tekinthetek el a mai világot sújtó pandémia negatív hatásai mellett, magára a vendéglátás piacra és magára a Story Budapestre ki vetítve. Milyen intézkedéseket követelt meg a korona vírus járvány a fennmaradás érdekében, és milyen spekulációkkal várják a legközelebbi nyitásukat? Ezen túl érdeklődéssel követem a Story Budapest marketing kommunikációja a fogyasztók felé. Melyek voltak azok az újítások vagy újdonságok, ami miatt a fiatalok egyik kedvenc helyévé vált az idők során? Továbbá milyen jövőbeni innovációt terveznek a sikerességük megtartása, avagy növelésük érdekében? Témámat első sorban a személyes érdeklődésem a szórakozó helyek működése iránt ihlette. Mindig is érdekelt ezeknek a rendezvényeknek a szervezése logisztikai, gazdasági szempontból. Én magam is vendéglátásban dolgoztam a COVID-19 elött. Talán emiatt is van egy alap indíttatásom e helyek működése felől. Igyekszem saját véleményemet, illetve tapasztalataimat is megosztani a dolgozatomba. Primer kutatásomat egy kérdőív készítése, kielemzése, továbbá egy személyes interjú adta, ahol lehetőségem volt a Story Budapest General Manager-rel elbeszélgetni. Szekunder kutatásom alapjait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi könyvtárának szakirodalmai és folyóiratai adták. Továbbá különböző a témához kapcsolódó cikkek. Nem titkolt vágyam, hogy a fiatalok egyik kedvenc időtöltéséről a bulizásról egy mélyebb betekintést adjak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bodnár László
Belső
óraadó tanár; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
Kratochwill Dorottya Zsuzsanna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: koronavírus-járvány (COVID-19), szórakozás, szórakoztatóipar, vendéglátás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 25. 10:15
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 25. 10:15
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/37755

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet