Innovációmenedzsment a Robert Boschnál: Az indirekt beszerzés automatizálása

Őrsi Szilvia (2021) Innovációmenedzsment a Robert Boschnál: Az indirekt beszerzés automatizálása. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Innovációmenedzsment az indirekt beszerzésen U6FWLvégső aláírt verzió.pdf] PDF
Innovációmenedzsment az indirekt beszerzésen U6FWLvégső aláírt verzió.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2031. December 31..

Download (1MB)
[thumbnail of Nyilatkozat bizalmas dolgozatról.pdf] PDF
Nyilatkozat bizalmas dolgozatról.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (334kB)

Absztrakt (kivonat)

A 21. század egy nagy volumenű technikai és tudományos változáson megy keresztül, ez a változás hatással van az élet szinte minden területére, beleértve a munkánkat is. Meghatározza a munkafolyamatokat és az emberi tevékenységeket. Szakdolgozatom éppen ezért az ipar 4.0 témakörében íródott és az indirekt beszerzés automatizálása került a kutatási kérdés középpontjába, ötvözve a tudásgazdaság és az innováció fontos vonatkozásaival. Kutatásom célja, megvizsgálni, hogy a beszerzés, mint funkció, a vállalatok életében hogyan működik, valamint, miért választja a cég az automatizálást ezen a területen. Miért dönt a vállalat a beszerzés automatizálása és digitalizálása mellett? Hogyan valósítja meg? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár? Hogyan érinti a munkavállalókat az automatizáció? Kutatásom alanya budapesti Robert Bosch Kft, melynek indirekt beszerzési osztályán történő innováció, az automatizálás bevezetését vizsgáltam. Az empirikus kutatásomat mélyinterjúkkal valósítottam meg, melynek köszönhetően átfogó képet kaptam a beszerzés automatizálásával és a felmerült kérdésekkel kapcsolatban. Mélyinterjú alanyaim, indirekt stratégiai, és operatív beszerzők egyaránt, valamint belső partnerek voltak.Szekunder kutatásom során értelmezve az innovációt, és az ipar 4.0, valamint a beszerzés tudományát, a vállalati belső hálózatok segítségével megvizsgáltam az indirekt beszerzési folyamatokat. A digitalizáció és automatizáció hatásásra átalakult folyamatoknak és szervezeti innovációnak köszönhetően a vállalat sikeresen külön választotta az operatív és a stratégiai beszerzést, valamint az egyszerűsítés elve alapján olyan belső folyamatokat hoztak létre melyek segítségével a belső partner akár önkiszolgáló jelleggel tud terméket és szolgáltatást beszerezni. Ezzel a lépéssel a stratégiai beszerzést végző munkavállalók esetén kapacitás szabadult fel és nagyobb hangsúly tevődik a taktikai megoldásokra. A versenyeztetés folyamata is átalakult, online felületek és platformok segítségével történik, a korábbi gyakorlathoz képest az új folyamatok átláthatóak, visszakövethetőek és biztonságosabbak lettek. A munkavállalók pozitív visszajelzése alapján pedig az automatizáció számos előnnyel járt, és előremutató jövőkép van a folytatásról. A vállalat egy sikeres automatizációt kezdett meg és céljait elérve, költséget tud csökkenteni anélkül, hogy munkaerőt építene le, valamint a folyamatok automatizálásának köszönhetően az indirekt beszerzés új fókuszt és értelmezést kaphat a jövőben, még inkább kiemelve a vállalat stratégiai kérdéseit.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Csonka László
Belső
Tud.fomunk.; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Tihanyi Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, beszerzés, digitalizálás - digitalizáció, innovációmenedzsment, tudásalapú gazdaság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 23. 10:58
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 23. 10:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet