A fenntartható fejlődés szerepe egy pénzügyi vállalat életében A KBC Csoport fenntartható fejlődés befektetése

Scsavniczki Mónika (2021) A fenntartható fejlődés szerepe egy pénzügyi vállalat életében A KBC Csoport fenntartható fejlődés befektetése. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of szakdolgozat.pdf] PDF
szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a fenntartható fejlődést elősegítő tevékenységek gyakorlásának bemutatása a pénzügyi szféra egy vállalatán keresztül. A téma napjainkban igen aktuális, ahogy mindennapjainkba bevezetjük a fenntartható fejlődés elveit, úgy a vállalatok is egyre inkább odafigyelnek ezekre az elvekre, akárcsak a társadalmi felelősségvállalásra, amely már stratégiai kérdésnek számít. Úgy vélem ez korunk egyik legnagyobb kihívása, amelyhez hasonló jelenséggel vállalatoknak még nem kellett megbirkóznia a történelem során. Sokan nem gondolunk arra, hogy pénzünkkel olyan vállalatokba és országokba fektethetnénk be, amelyeknek - méretüknek köszönhetően - döntéseik sokkal nagyobb mértékben befolyásolják pozitív irányba a környezetet, társadalmat, mint arra egyénileg képesek lennénk. Tehát, ha pénzünket a felelős vállalatokba fektetjük, általuk máris többet tehetünk a fenntartható fejlődésért, mint más módon tudnánk. Kutatásom során arra a fontos kérdésre kerestem a választ, hogy ezek az újszerű, környezetileg tudatos fenntartható fejlődés alapok vajon nyereség és kockázat szempontjából képesek e felvenni a versenyt a már jól bevált, hagyományos és nyereséges befektetési alapokkal. Dolgozatom megírása során bizonyítást nyert, hogy a fenntartható alapok nem teljesítenek gyengébben a hagyományos befektetési alapoknál, kockázati szempontból pedig kedvezőbbnek bizonyultak. Valamint a vállalatok hosszútávú működésére is bizonyíthatóan pozitív hatással lehet, ha bevezetik a fenntartható fejlődés elveit stratégiájukba és mindennapjaikba. Ha a befektetők felismerik, hogy nemcsak pénzügyileg nem szenvednének hátrányt, hanem a környezetre és társadalmunkra pozitív hatást gyakorolhatnának befektetési választásukkal, az olyan további jelzéseket küldene a piaci szereplőknek, amellyel elérhetnénk, hogy a vállalatok a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kérdéseket ugyanannyira vegyék figyelembe, mint a pénzügyi hasznot döntéseik során. Véleményem szerint a területen nagy változások és fejlődések várhatók, az Európai Unió legújabb döntései alapján a vállalatoknak már kötelező közzé tenni pénzügyi befektetési termeik fenntarthatósági szempontjait is a hozam/kockázati profil mellett. Ezzel kötelező átláthatóságot biztosítanak az Unió és a lakosság felé is. Az Európai Bizottság pedig fenntarthatósági célokat jelölt ki, amelyeken folyamatosan dolgozik. Összességében kijelenthető, hogy a fenntartható fejlődés nemcsak múló trend, már a pénzügyi szférában is jelen van a befektetések terén, segítségükkel többet tehet a lakosság a környezetért és társadalomért, mint eddig, eközben ráadásul nem kell hiányt szenvednie profit szempontjából sem. Ezek alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a fenntartható fejlődés befektetési alapoknak igen nagy jövőjük van véleményünk, és pénzügyi döntéseink területén.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Mérő Katalin
Külső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Vallyon Andrea
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bankszektor, befektetés, befektetési alap(ok), ENSZ, Európai Unió, fenntartható fejlődés, fenntartható növekedés, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 23. 10:56
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 23. 10:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet