A fekete polgárjogi mozgalom története az Amerikai Egyesült Államokban napjainkig

Horváth Jennifer Andrea (2021) A fekete polgárjogi mozgalom története az Amerikai Egyesült Államokban napjainkig. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Horváth Jennifer Andrea_A fekete polgárjogi mozgalom története az Amerikai Egyesült Államokban napjainkig.pdf] PDF
Horváth Jennifer Andrea_A fekete polgárjogi mozgalom története az Amerikai Egyesült Államokban napjainkig.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of kérdőív dokumentumok.zip] Archive (ZIP)
kérdőív dokumentumok.zip
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (76kB)

Absztrakt (kivonat)

Budapesti Gazdasági Egyetem – Külkereskedelmi Kar – Nemzetközi Tanulmányok Alapszak Horváth Jennifer Andrea A fekete polgárjogi mozgalom története az Amerikai Egyesült Államokban napjainkig     A témaválasztásomat a 2020. május 25-i George Floyd incidens körüli „Black Lives Matter” mozgalom inspirálta. Dolgozatom a rabszolgaság kezdetétől az 1960-as évek sikeres évein keresztül egészen a 21. századig vizsgálja meg a témát a fekete politikán keresztül. Továbbá szó lesz George Floyd halálának körülményeiről és a 2020-as amerikai választásokról is. Manapság milyen változásokról beszélhetünk, ha a diszkrimináció kerül szóba? Mik azok a dolgok, amik nagyobb figyelmet érdemelnének ahhoz, hogy hatékonyabban lehessen kezelni a problémát? Milyen hasonlóságokat és különbségeket lehet felfedezni az 1960-as évek és a 2020-as „BLM” megmozdulás között? Milyen hatásai lehetnek ezeknek az eseményeknek, milyen változásokat generálnak? Lehetséges-e, hogy a diszkrimináció, mint társadalmi tüske eltűnjön egy olyan világban, aminek a történelme érdekalapú osztályharcokon nyugszik?  Ezekre a kérdésekre keresem a válaszaimat. Dolgozatom célja, hogy új, komplex látószöget állítson fel a témáról, tisztázza az alapfogalmakat és a tényeket együttvéve, illetve, hogy új gondolatmenetet indítson el, párbeszédet kezdeményezve. Kutatásom primer és szekunder módszerekre épült. Dolgozatomat több könyv felhasználásával, illetve internetes forrásokból, többek között szakfolyóiratokból, cikkekből és videós anyagokból állítottam össze. Az ismeretterjesztő és híreket közlő videók mellett panelbeszélgetéseket és szakemberekkel készített interjúkat hallgattam végig. Ezek mellett primer módszer használatával készítettem egy összehasonlítást és egy saját kérdőívet is, amit amerikaiakkal és magyarokkal is kitöltettem a téma nemzetközi jellegéből kifolyólag. A kérdőív kitöltési számai között nagymértékű az eltérés. A magyar kitöltések száma elérte a 201 db-ot viszont amerikai ismeretségem hiányában nagy lett a szakadék mivel csak 11 db amerikai kitöltés érkezett a próbálkozásaim ellenére is. Viszont az eredményeket megjelenítem az egyéni vélemények és információk miatt. A teljes kérdőívek a mellékleteknél olvashatóak.  A témát a 2020.-as novemberi Tudományos Diákköri Konferencia alkalmából dolgoztam fel először így a szakdolgozatom a TDK dolgozatom frissített és kiegészített formája.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi Tanulmányok

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Gyene Pál István
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
Marosán Bence Péter
Külső
egyetemi adjunktus; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Amerika, diszkrimináció, George Floyd, Joe Biden, polgárjog, politika, rabszolgaság, választás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 23. 10:55
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 06. 08:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet