Az Új Selyemút és a 17 plusz 1 Kezdeményezés Kapcsolata a Kelet-Közép-Európai Régióval

Kőmezei Dániel (2021) Az Új Selyemút és a 17 plusz 1 Kezdeményezés Kapcsolata a Kelet-Közép-Európai Régióval. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Kőmezei Dániel - NTMHKO - Az Új Selyemút és a 17 plusz 1 Kezdeményezés Kapcsolata a Kelet-Közép-Európai Régióval.pdf] PDF
Kőmezei Dániel - NTMHKO - Az Új Selyemút és a 17 plusz 1 Kezdeményezés Kapcsolata a Kelet-Közép-Európai Régióval.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom az Új Selyemút és a 17+1 kezdeményezést és ezen kínai projektek kelet-közép-európai kapcsolatrendszerét vizsgálja. A COVID-19 pandémia az egész világot felkavarta, Kína pedig a figyelem középpontjába került. A vírus a kínai Vuhanból indult, és egyedül az ázsiai nagyhatalom volt képes gazdasági növekedést produkálni az ezt követő gazdasági válságban. Ezeken felül a magyar médiában is egyre több hír jelenik meg kínai beruházásokról az ország területén, valamint mivel logisztikai területen dolgozom, így különösen érdekes számomra a kínai térnyerés és az ezzel járó infrastrukturális változások. Szakdolgozatom alapja szekunder kutatás, ami során magyar és angol nyelvű szakirodalmat vizsgáltam. A kínai gazdasági fejlődés, az Új Selyemút és a 17+1 együttműködés rövid bemutatásával kezdem dolgozatom. Ezt a projekteken belül kialakuló kapcsolatrendszerek vizsgálata követi. A fő kutatási kérdéseim, amikre megpróbálom megkeresni a választ: ●       Miért előnyös a 17+1 együttműködés a feleknek? Milyen előnyökre tehet szert a KKE, és mit kíván elérni Kína? ●       Az Európai Unió hozzáállása a 17+1 együttműködéshez, valamint az Új Selyemút kezdeményezéshez, milyen lehetőségeket és fenyegetést hordoznak magukban ezek a kínai “projektek” az EU számára? ●       Hogyan alakíthatja a növekvő kínai befolyás az EU és az Egyesült Államok viszonyát? A szakirodalmak és a médiában megjelenő hírek segítségével kísérlem meg Kína és Kelet-Közép-Európa kapcsolatát meghatározni. Megtalálni azokat a területeket, ahol az együttműködés mindkét félnek előnyös, valamint megállapítani azt a stratégiát, aminek segítségével hosszútávon fenntartható közös fejlődés érhető el. Ez az egyre növekvő kínai jelenlétből adódóan fokozottan fontos lehet a jövőre nézve.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Majoros Pál
Belső
óraadó tanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Dr. Takács Dávid
Külső
főiskolai docens; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 17+1 Együttműködés, Kelet-Közép-Európa, kína, nemzetközi kapcsolatok, Új Selyemút
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 23. 10:54
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 23. 10:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet