Central Bank Digital Currency (CBDC) Központi bankok által létrehozott digitális valuták vizsgálata, alkalmazásuk hatása a pénzügyi szektorra

Kárpáti Márton (2021) Central Bank Digital Currency (CBDC) Központi bankok által létrehozott digitális valuták vizsgálata, alkalmazásuk hatása a pénzügyi szektorra. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of CBDC Kárpáti Márton és nyilatkozat.pdf] PDF
CBDC Kárpáti Márton és nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (5MB)

Absztrakt (kivonat)

Az 1. fejezet a téma aktualitását, és a személyes motivációmat mutatja be, valamint a kutatási kérdéseket. Ebben a fejezetben kerül bemutatásra a téma vizsgálatának módszere, ennek a módszernek az előnyei és hátrányai. A 2. fejezet a szükséges elméleti tudást próbálja meg röviden összefoglalni, hogy a dolgozatot tovább olvasva ne ütközzünk nehézségekbe a sok új szót és újdonságokat látva. A 3. fejezet az ideális CBDC bemutatásáról szól. Arról, hogy milyen szoros kapcsolatban áll a téma a pénz világával. Ebben a fejezetben van leírva az ideális CBDC felépítése.  Ez a fejezet bemutatja a gazdasági rendszerünkben a jelen lévő pénzek típusait. Bemutatja a kiskereskedelmi és a nagykereskedelmi használatra szánt CBDC-t. A 4. fejezet analizálja a CBDC bevezetésének motivációit és annak kihívásait. A fejezet arra helyezi a hangsúlyt, hogy vajon miért indultak el a CBDC-k irányába a központi bankok és miért végeznek kutatások a témában. Illetve annak a magyarázatát keresi, hogy miért jelent ez kihívást a központi bankoknak és szabályozó szerveknek. Az 5. fejezet a CBDC-k monetáris politikára mért hatását boncolgatja. Ebben a fejezetben a monetáris politika eszközei és annak problémái kerülnek bemutatásra.  A CBDC lehetséges hatásait mutatja be például az alapkamatra, a helikopterpénzre és az inflációs szintre. Végül a monetáris kontrolra veszélyt jelentő privát kriptovaluták témáját is elemzi. A 6. fejezet a CBDC-k fizetési rendszerekre mért hatását vizsgálja meg. Ismerteti a blokklánc alapú digitális pénz hatásait a fizetések lebonyolítására. Többek között bemutatja, hogy hogyan segítené egy CBDC a határokon átnyúló, és nagy összegű fizetések lebonyolítását, amik jelenleg rendkívül drágák és lassúak. Ebben a fejezetben kerül bemutatásra, hogy milyen biztonsági kritériumoknak kell megfelelnie a blokklánc alapú digitális pénznek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simkó Gergely
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Vallyon Andrea
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állami pénzügyek, bank, digitális gazdaság, kriptográfia, kriptopénz
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 23. 10:52
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 23. 10:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet