RFID hatástanulmány a Telenor Magyarország Zrt.-nél

Kiss László Roland (2021) RFID hatástanulmány a Telenor Magyarország Zrt.-nél. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of RFID Hatástanulmány a Telenor Magyarország Zrt.-nél_Kiss László Roland_T55KBW.pdf.pdf] PDF
RFID Hatástanulmány a Telenor Magyarország Zrt.-nél_Kiss László Roland_T55KBW.pdf.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 07..

Download (2MB)
[thumbnail of Kiss László Roland_Nyilatkozat szakdolgozat státuszáról.pdf] PDF
Kiss László Roland_Nyilatkozat szakdolgozat státuszáról.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (323kB)

Absztrakt (kivonat)

A munka a Telenor Magyarország Zrt. készülék, tartozék és SIM kártyakészletkezelésének nyomon követésének korszerűsítését tűzte ki célul. 2021-ben a vállalat azösszes ehhez kapcsolódó tevékenységét vonalkódokon alapuló technológiával végzi, ez alatt abeszállítások adminisztrációjától, a raktári operatív tevékenységeken át, a fuvarozási,csomagküldő szolgáltatók tevékenységét is beleértve egészen az üzleti értékesítésig lehetértelmezni, nem beszélve a termékek értékesítés utáni életútjáról. Maga a vonalkód alapúadminisztráció vagy a készletek nyomon követése sok energiát igénylő folyamat és még többadminisztráció övezi, azonban az RFID technológia úttörő megoldásának és csökkenő költségeiazt indukálják, hogy pozitív hatással lehet a Telenor Magyarország Zrt.-re.Az RFID technológia a vonalkódokhoz képest egyszerűbb és gyorsabb áruazonosítástkínál, anélkül, hogy a termék fizikailag megfogásra kerülne vagy éppen az látható lenne. Magaaz adminisztráció vonalkód olvasás esetében minden esetben a termék megkeresésével, majd arajta szereplő vonalkód leolvasásával történik, míg az RFID esetében ehhez elég lehet csakáttolni kapukon vagy antennákon, vagy kézi olvasóval a termékeket körbejárni és azadminisztráció megtörténhet. Mind a két esetben szükséges az árun egy címkének szerepelnie,a vonalkód esetében vizuálisan látható információkat tartalmaz, amit egy vonalakból állókódrendszer rögzít, ezt szükséges infravörös sugarakkal leolvasni, míg az RFID címke esetébenaz információ tárolást és jeltovábbítást egy antennából és integrált áramkörből álló egység teszi,amihez nem feltétlenül társul vizuális adat (de szükség szerint erre is nyomtatható), ennek aleolvasása rádióhullámokat kibocsátó antennával történik, ami jelet gerjesztve működésbelépteti a címkét, így tudnak a rajta lévő információkról kommunikálni.Az RFID olvasást alapul véve 4 hipotézis lett kidolgozva, hogy megvizsgálásrakerüljenek a Telenorhoz kapcsolódó áruazonosítást és készletkezelést érintő kérdésekbeszállítói, kiszervezett logisztikai, üzlethálózati és végső soron a Telenort holisztikusan érintőoldalról.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Budai László
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Erdő Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszállító(k), hatástanulmány, kereskedelem, költségelemzés, RFID, telekommunikáció, Telenor Magyarország Zrt., Üzlethálózat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 23. 10:52
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 23. 10:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet