A toborzás és kiválasztás kihívásai - Milyen kompetenciák szükségesek egy toborzással és kiválasztással foglalkozó szakember sikerességéhez?

Imre Tamás (2021) A toborzás és kiválasztás kihívásai - Milyen kompetenciák szükségesek egy toborzással és kiválasztással foglalkozó szakember sikerességéhez? Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of TISZTÁZOTT szakdolgozat - Imre Tamás 2021  VÉGLEGES.pdf] PDF
TISZTÁZOTT szakdolgozat - Imre Tamás 2021 VÉGLEGES.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Imre_Tamás.pdf] PDF
BA_O_Imre_Tamás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (59kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja, hogy a toborzásban és kiválasztásban dolgozó szakemberek kiválasztását és kompetenciáinak fejlesztését támogassam. A szakdolgozat szakirodalmi összefoglalója részletesen bemutatja a toborzás és kiválasztás menetét és módszertanát, ezáltal az ezért a területért felelős szakemberek feladatait, eszközeit, módszereit. Ezeken kívül bemutatja a téma feldolgozásához szükséges kompetencia elméleteket és kompetenciákkal kapcsolatos alapvető szakirodalmakat is. A dolgozatban szereplő kvantitatív primer kutatás válaszokat keres és ad a toborzással és kiválasztással foglalkozó szakemberek leggyakoribb teljesítménymérő számairól és kompetenciáiról, vállalati és szolgáltatói oldali megközelítésből is. Az adatokat a kutatáshoz felhasznált kérdőívet kitöltő szakemberek biztosítják a kutatás számára, viszont megkérdezésre került a saját meglátásuk szerint legfontosabbnak ítélt mérőszámok és kompetenciák, valamint a munkáltatójuk által fontosnak ítélt mérőszámok és kompetenciák összessége is. A kutatás bemutatja, hogy van-e eltérés a cég által megfogalmazott és elvárt mérőszámok és a szakemberek által leginkább releváns mérőszámok között. Ugyanez igaz a kompetenciákat tekintve is: a kutatás vizsgálja azt is, hogy mik a munkáltatók által leggyakrabban elvárt kompetenciák (a szakemberek megítélése szerint) és milyen kompetenciákat tartanak fontosnak saját feladatuk ellátásához a szakemberek, valamint e két kompetencia csoport között (az munkáltató által elvárt és a szakemberek szerint fontos kompetencia csoportok) van-e eltérés. Mind a mérőszámokra, mind pedig a kompetenciákra vonatkozóan egy értékelést is kellett készíteniük saját eredményeikről és kompetencia erősségeikről. A mérőszámok eredményei alapján, minden vizsgált mérőszám tekintetében két csoportra osztottam a kitöltőteket: sikeres és kevésbé sikeres csoportra. Ezen két csoport kompetencia-erősség átlagait összehasonlítva vizsgáltam azt, hogy van-e különbség a sikeres és a kevésbé sikeres csoportok között az egyes kompetenciák erősségében. Ezen eredmények által meghatározhatóvá vált, hogy mely kompetenciáknál van szignifikáns eltérés a sikeres és kevésbé sikeres csoportok között, az egyes mutatószámok esetében. A minta elemzése során lehetséges magyarázatokat adok az eredményekre, valamint ajánlásokat adok arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet az eredményeket felhasználni a szakemberek kiválasztása és kompetenciák (ezáltal az eredményeik) fejlesztése során.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hont Zsuzsanna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szirtesné Kiss Ágota
Belső
nyelvtanár; Pénzügyi és Gazdálkodási Szaknyelvek Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kompetencia, munkaerő kiválasztás, munkaerő közvetítés, munkaerő toborzás, teljesítménymutató
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:14
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:14

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet