Szoftverfejlesztés globális ERP modellen alapuló SAP rendszerekben

Buzás Blanka Flóra (2021) Szoftverfejlesztés globális ERP modellen alapuló SAP rendszerekben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of buzasblankaflora_jdik0q_szakdolgozat.pdf] PDF
buzasblankaflora_jdik0q_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 13..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkositasi-kerelem-2020.pdf] PDF
Titkositasi-kerelem-2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (192kB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 13..

Download (324kB)

Absztrakt (kivonat)

Bemutattuk a nemzetközi nagyvállalatok globalizált ERP rendszereinek modelljeinek tendenciáit (Szabó, Gy; Bagó, P: Multinacionális vállalatok globalizált erp-modelljei, fejlõdési tendenciák). Megerősítettük, hogy Szabó Gyula és Bagó Péter kutatása a mi vállalatunk európai leányvállalatainak globalizált ERP rendszerére is éppúgy illeszkedik. Saját példával támasztottuk alá a kutatási eredményeik mai napig tartó aktualitását. Habár a többi kontinensen található leányvállalatunk egyelőre nem része a rendszernek, de már dolgozunk rajta.Megvizsgáltuk a globális ERP modelleket használó nagyvállalatok legnépszerűbb típusát, az Szolgáltató Központokat, az úgynevezett Shared Service Center-öket).Szakértőkkel egyeztetve különböző megoldásokat kerestünk az árucikkek blokkolásának megakadályozhatóságára. Megállapítottuk, hogy egy nagyobb nemzetközi vállalat esetében az új folyamatok bevezetését nem tekinthetjük önállóan, a többi projekttől és fejlesztéstől elkülönítve. Már a tervezet megszületése előtt figyelembe kellett vennünk az éppen futó projektek erőforrásfelhasználását ( például a globalizált ERP-re való átállás, ami erőforrásaink egy jelentős részét lekötötte ), illetve más esetekben az ütköző projektek a minket érintő problémák egy részére a befejezésük végeztével már megoldást nyújtanak.Megfigyeltük hogy az objektum orientált ABAP nyelv, az ABAP Object, még nem használható kizárólagosan, mert bizonyos funkciókat nem tud ellátni. Ilyen például, hogy a dynpro típusú képernyőket globális osztály metódusaiból nem tudjuk meghívni.Saját konfigurációs tábláink segítségének felhasználásával beláttuk, hogy lehetséges egy folyamat ki-be kapcsolása egy globalizált ERP rendszer különböző leányvállalatai számára.Elemeztük az SAP által kifejlesztett új struktúrájú HANA adatbázist/platformot, és megállapítottuk, hogy új in-memória struktúrájának köszönhetően, bevezetése után gyorsabb és hatékonyabb az adatbázis elérést, valamint adatfeldolgozási képességet biztosíthat számunkra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Erdélyi Sandor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szigili Krisztina
Belső
Mestertanár; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ABAP, erp, SAP, szoftverfejlesztés, vállalatirányítási rendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:14
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:14

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet