A COVID-19 hatása a magyar gazdaságra, finanszírozási eszközök a vállalkozások megsegítésére

Kraskó Dorottya Anna (2021) A COVID-19 hatása a magyar gazdaságra, finanszírozási eszközök a vállalkozások megsegítésére. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of A COVID-19 hatása a magyar gazdaságra, finanszírozási  eszközök a vállalkozások megsegítésére.pdf] PDF
A COVID-19 hatása a magyar gazdaságra, finanszírozási eszközök a vállalkozások megsegítésére.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 13..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (43kB)
[thumbnail of Témavázlat és összefoglaló.pdf] PDF
Témavázlat és összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 13..

Download (165kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a koronavírus járvány okozta gazdasági hatások kerültek vizsgálatra. Első körben szó esett a korábban tapasztalható világválságok általános bemutatásáról, ezt követően pedig a jelenleg fennálló helyzetet vizsgáltam meg közelebbről. Szekunder kutatásom alapját képezik különböző online elérhető cikkek, statisztikai adatok, egyéb folyóiratok, primer kutatásom alapjául pedig egy pénzügyi vállalat, az ArteusCredit Zrt ügyfélkörének egy része szolgált.   A COVID-19 miatt bekövetkezett gazdasági sebek különböző módon kerültek megfigyelésre. Mivel a járvány, így a válság kiindulópontjaként is Kínára tekintünk, elsőkörben így az országgal kapcsolatban felmerülő gazdasági adatok vizsgálatára került sor, majd ehhez kapcsolódóan a világviszonylatban bekövetkezett ágazati változások is érintésre kerültek.   Ezt követően közelebbi vizsgálatra kerültek sor az Európai Unió és/vagy Magyarország vírus miatt megtett intézkedései, valamint az ezek által nyújtott különböző támogatások. Ezen adatok egy része összehasonlításra is került. Majd témánkat szűkítve a vállalkozások számára elérhető külső pénzügyi források kapnak nagyobb szerepet, különös tekintettel a KKV szektorra, melynek oka nem más, mint, hogy hazánkban az ilyen típusú vállalatok jelenléte számottevő. Nem csak a gazdaságra gyakorolt hatás miatt érdemes kiemelni a KKV-kat, de azért is mert a magyarországi jelenlétük arányában, a lakosság nagy részének életszínvonalához is nagy mértékben járulnak hozzá.   A mikro-, kis-, és középvállalkozások tekintetében a finanszírozási forrást nyújtó hitelintézetek jelentősége nem elhanyagolható, különösen szem előtt tartva azt a tényt, hogy a magyar kormány által meghozott intézkedések egy része ebbe az irányba bőkezűnek bizonyult. Nem csak abból a tekintetből, hogy többféle finanszírozás közül választhatnak a különböző vállalkozások, hanem abból is, hogy a korábban igénybe vett kedvezményes külső pénzügyi forrásbevonás miatt sem kell ebben a helyzetben feltétlenül aggódni, az érvényes törlesztési moratórium miatt   A jelenleg igényelhető, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók közül azonban kiemelendő a Magyar Fejlesztési Bank által – pénzügyi vállalkozásokon keresztül – igénybe vehető MFB Krízis és Krízis Plusz Hitel. Dolgozatomban erre a két pénzügyi lehetőségre fókuszálok és vonok le következtetéseket, az ArteusCredit Zrt eddig leszerződött ügyfeleinek adatait felhasználva.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Üzleti Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Helga Zalán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Honvári János
Belső
Adj.dr-i fok; Üzleti Gazdaságtan Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ArteusCredit, gazdasági válság és világgazdaság, magyar gazdaság, vállalati finanszírozás, válságkezelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:13
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet