A KPMG Hungária Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése, és összehasonlítása versenytársával, a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft.-vel

Balázsházi Krisztina (2021) A KPMG Hungária Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése, és összehasonlítása versenytársával, a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft.-vel. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Balázsházi Krisztina.pdf] PDF
Szakdolgozat_Balázsházi Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Balázsházi_Krisztina.pdf] PDF
BA_O_Balázsházi_Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (233kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom olvasása során a KPMG Hungária Kft. és a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. éves beszámolójának elemzésével, valamint a két vállalkozás adatainak összevetésével találkozhatnak. Az elemzéseket, mint külső szemlélő végeztem el, a vállalatok mérlegének, eredménykimutatásának és kiegészítő mellékletének felhasználásával. Betekintést nyerhetnek a vállalatok szervezeti felépítésébe, működésébe. Dolgozatom első részében ismertettem a vizsgált vállalkozások kialakulásának történetét, szervezeti felépítését, és az általuk nyújtott különböző szolgáltatásokat. Bemutattam a számviteli politika lényegesebb részeit is, mint az amortizációs politika, követelések, valamint devizában történő üzletek értékelése. Az alapvető információk ismertetése után áttértem a mérleg átfogó és részletes elemzésére, mely során az eszköz és forrás oldal adatait külön fejezetbe szétválasztva értékeltem mérlegfőcsoportok alapján haladva. Az átfogó elemzések során képzett mutatószámok, valamint fellelt eltérések az üzleti évek, és a vállalatok közt felhívták figyelmemet a részletesebb átvilágítást igénylő területekre. Ezekkel a tételekkel kapcsolatosan mérlegcsoport vagy akár mérlegsor szinten végeztem vizsgálatot annak érdekében, hogy feltárjam az eltérést okozó tényezőket. Az alábbi átfogó területeken találkozhatunk kiemelkedőbb különbségekkel: ·       befektetett eszközök szerkezetének eltérése a két vizsgált vállalkozás vonatkozásában, ·       forgóeszközök szerkezetének eltérése a két vizsgált vállalkozás vonatkozásában, ·       vevőkövetelések és szállítói kötelezettségek kezelése, ·       pénzgazdálkodás a futamidők és a kötelezettségek vonatkozásában, ·       saját tőke elemeinek alakulása. A vagyoni helyzetben történt változások, felfedezett eltérések elemzés után a likviditásról olvashatunk egy rövidebb alfejezetben. A mérleg elemzését követően az eredménykimutatás adatainak segítségével elvégeztem a jövedelmezőség elemzését. Ebben a fejezetben kitérek az adózás előtti eredményt, valamint az adózott eredményt befolyásoló tényezőkre. Feltárom az évek közt történt változások okai a rendelkezésre álló információk alapján. A jövedelmezőséget illetően az alábbi területeken találtam lényeges eltéréseket: ·       2020-as üzleti évben történt változás iránya a két vizsgált vállalat vonatkozásában, ·       értékesítés nettó árbevételének alakulása ·       kapott osztalék alakulása ·       adóalap csökkentő tételek (fejlesztési tartalék témaköre) Az eredménykategóriák vizsgálata mellett a jövedelmezőség értékelésére mutatószámokat is alkalmaztam. Az alábbi jövedelmezőségi mutatók értékelésére tértem ki: ·       árbevétel arányos jövedelmezőség, ·       tőkearányos adózott eredmény, ·       élőmunka arányos jövedelmezőség több formában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Jávorcsik Ádám
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: audit, eredménykimutatás, likviditás, mérlegelemzés, vállalkozás komplex elemzése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:12
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet