Vezetés utódlás feldolgozása Esettanulmány módszerével egy magyar tulajdonú építőipari vállalkozás esetében

Kovács Balázs (2021) Vezetés utódlás feldolgozása Esettanulmány módszerével egy magyar tulajdonú építőipari vállalkozás esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vezetés utódlás feldolgozása Esettanulmány módszerével egy magyar tulajdonú építőipari vállalkozás esetében Szakdolgozat.pdf] PDF
Vezetés utódlás feldolgozása Esettanulmány módszerével egy magyar tulajdonú építőipari vállalkozás esetében Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (685kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem Kovács Balázs X88EZY részére.pdf] PDF
Titkosítási kérelem Kovács Balázs X88EZY részére.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (89kB)
[thumbnail of Témavázlat és összefoglalás_2021 május.pdf] PDF
Témavázlat és összefoglalás_2021 május.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (235kB)

Absztrakt (kivonat)

A Budapesti Gazdasági Egyetemen végzett tanulmányaim során elsősorban a Vállalkozások gazdaságtanával és menedzsmentjével kapcsolatos tárgyak keltették fel érdeklődésemet. Beruházásokat menedzselek, így munkám révén kapcsolatban vagyok és kerülök kis- és középvállalkozásokkal. Szakdolgozatválasztáskor ezért döntöttem a családi vállalkozások vezetésének utódlása téma mellett. Tudvalévő, hogy jelentős a szerepük a nemzetgazdaságban és foglalkoztatásban kiemelt jelentőséggel bírnak. A szakemberek szerint azért sikertelen a generációváltással történő vezetőváltások, mert nincsenek felkészítve az utódok és a vállalkozások. Én úgy gondolom, hogy a piac több évtizedes átalakulása nem könnyítette ezt a folyamatot. Mindig is érdelelt hogyan működik valójában egy vállalkozás vezetése és mi az oka annak, hogy „jól” vagy „rosszul” végzik azt. Lehetőségem nyílt a DÉLÚT Kft.-nél (jelenlegi munkahelyemen) már megtörtént vezetés utódlásának tanulmányozása és így kihasználtam a lehetőséget, hogy elmerüljek a témában. Riportokat készítettem, melyeket feldolgoztam esettanulmányként. Igyekeztem alaposan és részletesen tájékozódni a családi vállalkozásban történtekről egészen a kiindulástól az utód „pozícióba kerüléséig”. Bízom benne, hogy ez az alapos munka kiérződik a dolgozatból.A pénzügyi elemzéseket összefoglaltam és grafikonokkal szemléltetve megjelenítettem. Rövid leírásban magyarázom azok főbb mondanivalóját. Érdekes megállapításokra jutottam, a Juhász családban. Több területen eltér a szakirodalmi mintáktól a családi vállalkozásban történt vezetésátadás, ennek ellenére határozott kijelentésem, hogy sikeresnek mondható. Vannak olyan vezetési területek, ahol véleményem szerint fejlesztésre szorul a DÉLÚT Kft. és Tanulmányomban meg is nevezem ezeket a területeket. A családi vállalkozás dinamikus fejlődésének magyarázata, hogy mind az átadó mind az utód kimagasló vezetői képességekkel rendelkezik, és napjainkig mindig a cég érdekének megfelelő döntést hozták.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Heidrich Balázs
Belső
egyetemi tanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Kocsis Orsolya
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: átadó, családi, generációváltás, utód, vezetésváltás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:12
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet