Az Adatközponti Infrastruktúra Management egy Multinacionális cégnél

Horváth Szabolcs Norbert (2021) Az Adatközponti Infrastruktúra Management egy Multinacionális cégnél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-Horváth_Szabolcs_Norbert_S2AGKP.pdf] PDF
Szakdolgozat-Horváth_Szabolcs_Norbert_S2AGKP.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Horváth_Szabolcs_Norbert_S2AGKP.pdf] PDF
BA_O_Horváth_Szabolcs_Norbert_S2AGKP.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (320kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban körbejártam hogyan kell egy adatközpontot helyesen és biztonságosan működtetni, valamint a megfelelő kiesés nélküli üzemeltetéshez szükséges karbantartásokat is. Dolgozatom megírásában nagy segítséget jelentett, a gyakorlatom során szerzett elméleti tudás, amelyet a színvonalas oktatásokon sajátíthattam el, valamint a gyakorlati tapasztalat, melyet az adatközpontban töltött mindennapos munkák során szereztem. A gyakorlatom során megtapasztaltam mennyire fontos egy adatközpontnak a megfelelő és redundanciával ellátott facility és IT hosting infrastruktúrája, hiszen ennek hiányában előfordulhatnak szolgáltatásoldali kiesések. A dolgozatomban felsorolt érvek miatt, nem elegendő a rack szekrényekbe telepített eszközöket fejleszteni vagy újabbra cserélni, mivel megfelelő áramellátás és hűtés nélkül minden eszköz leállna, ezzel szolgáltatásoldali kiesést okozva. A rack szekrényekbe telepített eszközök újítása ugyan valóban fontos a szolgáltató számára, hiszen fejlettebb eszközökkel stabilabb és gyorsabb szolgáltatást képesek nyújtani, ellenben az előbb is említett megfelelő facility ellátás nélkül ez nem lehetséges. Ezért elengedhetetlen a fejlesztése az adatközpontunk minden területének. A szolgáltatásoldali kiesés megelőzése képpen, egy jól működő és folyamatosan megfigyelt monitorozó rendszer szükségszerű. A lehetséges szenzor vagy IP alapú monitorozó rendszerek közül elsődlegesen a szenzor alapút javaslom, mivel egyszerűsége miatt kisebb a valószínűsége a meghibásodásának, vagy nem megfelelő működésének. Nagyobb adatközpontokban érdemes az IP alapúban gondolkodni, hiszen ez viszont sokkal pontosabb információt nyújt az adott hibáról, ezáltal az kivizsgálás, és az elhárítás ideje is csökken, ezzel minimalizálva a kár mértékét. Amennyiben egy adatközpont biztosra szeretne menni, és van elegendő erőforrása, akkor érdemes a redundancia miatt is, akár mindkét rendszert kiépíteni és használni, ezzel növelve a biztonságot.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bendes László
Belső
Oktató; Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék; PSZK
Czikora Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatközpont, ATS, Chiller, Generátor, Indoor, monitoring, Panel, Patch, Patch panel, PDU, Rack, szerver, Szolgáltatásoldali, Tier
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:11
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet