A magyarországi termékenység és az azt befolyásoló legfontosabb tényezők vizsgálata a demográfiai átmenettől napjainkig

Komornik Bence (2021) A magyarországi termékenység és az azt befolyásoló legfontosabb tényezők vizsgálata a demográfiai átmenettől napjainkig. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Komornik Bence_ sayz7e VÉGELEGES.pdf] PDF
Komornik Bence_ sayz7e VÉGELEGES.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_végleges.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (321kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat a magyarországi termékenységi folyamatok jellemzőit vizsgálja, a demográfiai átmenettől napjainkig.A dolgozat elején röviden összefoglaltam, milyen demográfiai tendenciák jellemzőek hazánkra, és hogy milyen nehézségekkel fogunk szembesülni, ha a demográfiai folyamatok változatlanok maradnak. Ezután megvizsgáltam az első és a második demográfiai átmenetet, valamint kitértem a demográfiai átmenethez kapcsolódó legfontosabb elméletekre is.Miután összefoglaltam a demográfiai átmenetek elméletét rátértem arra hogy miként zajlott le a demográfiai átmenet Magyarországon. Először a születési és halálozási arányszámok alakulása alapján elhelyeztem időben a magyarországi demográfiai átmenetet. A magyarországi demográfiai átmenettel kapcsolatosan három fontos tényezőt (csecsemőhalálozás csökkenése, párkapcsolati formák átalakulása, nők szerepének megváltozása) külön alfejezetben részleteztem.A következő két fejezetben a népesedéspolitikával foglalkoztam, mint a termékenységet befolyásoló egyik legfontosabb tényezővel. Előbb a népesedéspolitika elméleti hátterét tanulmányoztam. Megvizsgáltam pontosan mit is értünk népesedéspolitika alatt és hogy milyen közgazdaságtani, politikai dilemmák merülhetnek fel a népesedéspolitikával kapcsolatban. A népesedéspolitika elméleti hátterének megismerése után, áttekintettem a magyar kormányok népesedéspolitikai intézkedéseit a II. világháborútól egészen napjainkig.Ezután rátértem a magyarországi termékenységi adatok elemzésére. Megvizsgáltam a teljes termékenységi arányszám és a korspecifikus termékenységi arányszám alakulását, valamint igyekeztem magyarázatot adni a végbement változásokra.Az saját kutatásomban a fiatalok véleményét vizsgáltam a gyermekvállalással kapcsolatos tényezőket illetően. Megvizsgáltam, miként vélekednek a fiatalok párkapcsolatokról, házasságról, valamint az apa-anya szerepekről. Népesedéspolitikával kapcsolatos kérdéseim segítségével azt vizsgáltam, mi segíthetné a fiatalokat abban, hogy több gyermeket vállaljanak. A kérdésekre adott válaszokat összesítettem, elemeztem, összefoglaltam és végül ezek alapján javaslatokat is megfogalmaztam.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Branyiczkiné Géczy Gabriella
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
Kamarás Ferenc
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: csecsemőhalandóság, demográfia, demográfiai átmenet, gyermekvállalás, korspecifikus termékenységi arányszám, népesedéspolitika, teljes termékenységi arányszám, termékenység
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:10
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet