A Lyra Könyvesház Kft. üzleti modelljének elemzése

Benyó Tamara (2021) A Lyra Könyvesház Kft. üzleti modelljének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Záródolgozat.pdf] PDF
Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. Május 12..

Download (3MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2024. Május 12..

Download (212kB)

Absztrakt (kivonat)

Összefoglalás Dolgozatom témájául egy vállalkozás üzleti modelljét választottam. Ismerős terepnek tartottam ezt a témát választani, hiszen egyetemi óráinkon sokat foglalkoztunk vele, ezt mondhatom a kedvenc témakörömnek. A kiválasztott vállalkozásom a Lyra Könyvesház Kft. volt. Dolgozatomban ennek a cégnek mutattam be az üzleti modell felépítését. A bevezetést követően rövid leírást, egy kis általános ismertetőt adtam a cégről. Mielőtt belevágtam volna az elemzésbe, elsőként szerettem volna ismertetni magát az üzleti modell fogalmát, előnyeit és szakaszainak felépítését. Üzleti modellek közül az egyik talán legismertebbet választottam, a Business Canvas Modellt, amely alapján mutattam be a vállalkozás modelljét. Ezen keresztül rálátást lehet kapni a cég teljes működésére és életére. A Canvas modell előnyeit, majd a 9 pontját már a Lyra Könyvesház Kft-re vetítve jelenítettem meg. Elsőként bemutattam az értékajánlatát, hogy milyen értékeket nyújt a vásárlóik számára. Aztán követte a célcsoportja, akik azokat a vevőket takarják, akikre a vállalat fókuszál. Majd ezt követte a csatornái, amely területeken jelen van és zajlanak a marketingtevékenységei. A továbbiakban említést tettem az ügyfélkapcsolatairól. Ezt követően bemutattam a cég által kulcsfontosságú partnereket: beszállítókat, gyártókat. Fontosabb tevékenységeit, mint például az árubeszerzés, készletezés, vevők kezelését is levezettem. A következő lépés az erőforrások bemutatása volt, melyet SWOT-elemzés segítségével végeztem el. A továbbiakban részletesebb betekintést adtam a cég bevételeibe és kiadásaiba, amelyben segítségemre volt a vállalkozás mérlege, eredménykimutatása és cash-flowja. A Tak-Év Kft-nél töltött gyakorlatom alatt rengeteg tudást és tapasztalatot szereztem. A Kft vezetőjének segítségével eltölthettem egy napot a dolgozatomban kiválasztott Lyra Könyvesház Kft. üzletében. Ez a lehetőség rendkívül sokat hozzátett a dolgozatom megírásához. A Könyvesház vezetője széleskörű betekintést adott a vállalatuk működésébe és felépítésébe. Számomra azért volt fontos a szakmai gyakorlat alatt szerzett tudás és tapasztalat, mert a „minden napi” nagybetűs életben sokkal nehezebb és keményebb az elvásároknak megfelelni, mint az iskolában tanultak és tanítottak elsajátítása. A gyakorlatom alatt sokszor láttam, hogy elhibázott és téves döntések sokszor helyrehozhatatlanok. Ezért rengeteg odafigyelést, precizitást és pontosságot igényel ez a szakma. Ez idő alatt megfogalmazódott bennem, hogy ha jól működő és sikeres céget szeretnék alapítani, akkor a gyakorlati idő alatt szerzett tapasztalatokkal kell az iskolában tanultakat kibővítenem, folyamatosan tanulnom kell és tovább kell képezni magamat, hogy az életben helyt tudjak állni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szabó Sándorné
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árbevétel(ek), cash flow, mérleg, SWOT-elemzés, üzleti modellek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:10
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet