Hornyák Nóra (2021) Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer a vállalkozásoknál. Pénzügyi és Számviteli Kar.
PDF
Szakmai gyakorlati beszámoló és záródolgozat_O19ILF.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK_O19ILF.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (152kB) |
Absztrakt (kivonat)
Magyarországon a béren kívüli juttatások köre az elmúlt 10 évben rengeteget változott. Az Erzsébet-utalvány mellett több ismert elem került ki 2017-től a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások köréből. Mára a cafeteria rendszer legnépszerűbb eleme a SZÉP- kártya maradt a kedvezményes adózása miatt.A bérgazdálkodáshoz hozzátartozik a vállalat céljainak megfelelő munkavállalók megszerzése, megtartása, és a kívánt teljesítmény kiváltása, az erőforrás-gazdálkodási követelmények és a munkavállalói érdekek párhuzamos érvényesítése mellett. A munkáltatóknak fontos, hogy a bérköltségek megállapításánál ne csak a bruttó kereseteket vegyék figyelembe, hanem a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelező költségtérítéseket, munkavédelmi, szociális és kulturális egyéb kiadásokat is. Az anyagi és nem anyagi juttatások biztosítása nem csak ösztönzik a munkavállalókat, hanem elősegítik a szervezet eredményéhez való minél nagyobb hozzájárulásra.A juttatások elterjedése szoros kapcsolatban van a vállalkozás vagy szervezet méretével. A kisebb cégeknél jóval kevesebb a különböző juttatások mértéke, mint a nagyobb létszámmal rendelkező szervezeteknél. A vállalkozások elsősorban a munkabérhez viszonyított közterhek nagyságától teszik függővé a béren kívüli juttatások folyósítását. Így azok úgynevezett ösztönzési funkciója fokozatosan mérséklődik. Sok munkáltatónál semmilyen juttatás nincs vagy nem is volt, vagy ha korábban volt megszüntették. A megszüntetés döntő oka a legtöbb esetben a költségcsökkenés kényszere és a költséghatékonyság. Azonban a munkavállalók számára egy vonzó munkahelynek, olyan versenyképes javadalmazási csomagot kell kínálnia, melynek alapeleme a cafeteria rendszer, ami elsősorban a dolgozók elégedettségét és elkötelezettségét, valamint megszerzését és megtartását hivatott szolgálni. Fontos, hogy a munka elismeréseként nyújtott juttatások kapcsolatban álljanak a munka mennyiségével, minőségével, nehézségével, fontosságával, méltányos legyen a szervezeten belül és kívül egyaránt. Mivel a szervezeteknél dolgozók különböző feladatokat látnak el, igen nehéz egy korrekt, igazságos cafeteria rendszer kialakítása.A vállalkozások legfőbb célja a nyereség elérése, de ehhez szükségük van elégedett és motivált munkavállalókra, akik nélkülözhetetlen munkájukkal hozzájárulnak a szervezet működéséhez és eredményességéhez. Az elégedettséget pedig anyagi és nem anyagi juttatásokkal lehet elérni. Hosszú távon hatékonyabban tud működni egy olyan vállalkozás, ahol a munkavállalók érdeke előrébbre való, mint az átmeneti gazdasági hatékonyság.A záródolgozatomban szeretném ismertetni a bérgazdálkodás jelenősségét, a munkavállalók bérezési rendszerének felépítését, a jelenlegi béren kívüli juttatások körét, az egyéb juttatásokat és a vállalkozásoknál alkalmazott cafeteria rendszert.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Számvitel Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | adómentes juttatások, bér - bérezés, béren kívüli juttatás, bérgazdálkodás, cafetéria rendszer |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Szep. 22. 10:09 |
Utolsó módosítás: | 2021. Szep. 22. 10:09 |
Actions (login required)
Tétel nézet |