Kostyalik Marcell (2021) Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások és cafeteria rendszer a vállalkozásoknál. Pénzügyi és Számviteli Kar.
PDF
PROJEKTMUNKA_Kostyalik_Marcell.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
Záró dolgozati összefoglalás_2021_FOSZK.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (207kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szakdolgozatomat a vállalkozások bérgazdálkodásáról, béren kívüli juttatásairól és cafeteria rendszeréről írtam. Azért esett erre a témára a választásom, mert lehetőségem volt a szakmai gyakorlatomat az OTP Bank Nyrt.-nél tölteni, ahol eddigi tapasztalataim alapján egy kifejezetten jó kompenzációs csomagban részesülnek a munkavállalók. A mai kiélezett munkaerőpiaci helyzetben fontos, hogy a vállalatok megtartsák képzett alkalmazottjaikat, és egy ösztönző béren kívüli juttatást tudjon biztosítani.Szakdolgozatomban bemutattam a munkavállalók szükségleteit egy munkahelyen, a munkabér és az anyagi juttatások fő céljait, hogy miképp lehet ösztönözni egy munkavállalót pénzügyi és nem pénzügyi szempontból, valamint ismertettem két nagy vállalat cafeteria rendszerét.Bár a Covid-19 pandémia hatásai miatt kialakult gazdasági helyzet átalakította a munkaerőpiacot, a munkavállalók, a biztonságra törekedve nem szívesen váltanak munkahelyet, próbálnak megmaradni a jelenleginél. Mindezektől függetlenül még mindig lényeges a megfelelő és ösztönző bércsomag kialakítása a cégeknél. Fontos, hogy tisztában legyenek a munkáltatók az alkalmazottak képességeivel, hogy ténylegesen megismerjék egymást és kialakuljon közöttük egy bizalmi kapocs. Egy vállalat életében elengedhetetlen a munkavállalók egyéni ösztönzése, ezzel biztatva őket arra, hogy mindennapi feladataikban a legjobb tudásuk szerint adják a maximumot. Ezzel mindkét fél nyer. A munkavállaló a cafeteria keretéből olyan szolgáltatásokat vehet igénybe, amelyekre a fizetéséből nem költene, illetve olyan segítséget kap ezáltal, ami fizetési terheit enyhíti. A munkáltató kedvezményes adózás mellett tud többlet juttatást biztosítani dolgozói számára.A gyakorlati példában összehasonlítottam az OTP Bank Nyrt. béren kívüli juttatásait egy állami tulajdonban lévő részvénytársaságéval. A két vizsgált cég működése és cafeteria rendszere között összefüggés van, viszont a különbség az, hogy az OTP ösztönzés menedzsmentje egyénre szabott. A versenyszférában sokkal fontosabb szempont a munkavállalók megtartása, elégedettsége, mint az állami cégeknél. A hatékony bérgazdálkodás egyik eleme a cafeteria rendszer, amelyből a vállalatnak előnye származhat. Egyrészt ösztönzi a munkavállalót a minőségi munkavégzésre, másrészt pedig a rendszer adókedvezményei miatt egy bérköltség megtakarítási lehetőség a munkáltató számára.Kutatásomban megkaptam a bennem felmerült kérdésekre a választ. Megtudtam, hogy a pandémiás helyzet mennyire megváltoztatta a vállalkozások szisztematikáját, így rengeteg embernek adott lehetőséget otthoni munkavégzésre, viszont voltak olyan munkavállalók is, akik szívesebben mennének be a munkahelyükre és végeznék inkább ott a feladataikat. Kérdőívemre adott válaszokból világossá vált, hogy az munkavállalók nagytöbbsége kedveli a cafeteria rendszert, és továbbra is a Széchenyi Pihenőkártya a legkedveltebb elem az összes közül.Valószínűleg a járványhelyzet végeztével a munkahely megválasztásánál fontos szempont lesz, hogy rugalmas-e a munkaidő és az alkalmazottaknak lesz-e döntési lehetősége afelől, hogy hol végzik a munkájukat. Előnyben lesznek azok a cégek, amelyek ezt figyelembe veszik, hiszen az embereknek több idejük lesz a magán és családi ügyek intézésére, ezáltal kevésbé fognak szorongani és jobban tudnak koncentrálni a feladataikra a munkahelyen.A mai napig rengeteg tanácsadó cég foglalkozik a legvonzóbb kompenzációs rendszerek megtervezésével és korszerűsítésével, hogy a munkavállalók megszerzése, megtartása és motiválása minél egyszerűbb legyen.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Számvitel Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | béren kívüli juttatás, bérgazdálkodás, cafetéria - kafetéria, cafetéria rendszer, SZÉP kártya |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Szep. 22. 10:08 |
Utolsó módosítás: | 2021. Szep. 22. 10:08 |
Actions (login required)
Tétel nézet |