A Meta-Inf Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Hompó Kitti (2021) A Meta-Inf Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Hompó Kitti - Záródolgozat.pdf] PDF
Hompó Kitti - Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Hompó Kitti - Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Hompó Kitti - Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (195kB)
[thumbnail of Hompó Kitti - Záródolgozati összefoglaló.pdf] PDF
Hompó Kitti - Záródolgozati összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (237kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témáját a konzulensem segítségével választottam ki. Az egyetemi tanulmányaim alatt a számviteli tantárgyak nyerték el a tetszésemet leginkább, ezért esett a választásom a fent leírt címből adódó témára. A Meta-Inf Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzéséhez az ebeszámoló felületen található 2017-2019 időszakot érintő beszámolóit (mérleg, eredménykimutatás), illetve a kiegészítő mellékleteit használtam fel. Egy szakirodalmi könyv is segítette a munkám, Dr. Sztanó Imre: A számvitel alapjai (Perfekt, Budapest 2019) járult hozzá a munkámhoz és természetesen a tanulmányaim során elsajátított tudás. A dolgozatomat a cég bemutatásával kezdtem, elmeséltem röviden, hogy egy IT vállalkozásról van szó. Fő tevékenységük a számítógépes programozás, de emellett egyedi szoftverfejlesztési igények kielégítésével foglalkoznak. A cég életének egyik meghatározó momentuma, amikor partneri viszonyba léptek a Atlassian Software System Pty Ltd-vel, ami nagyban hozzájárult a fejlődéseikhez és szélesebbé vált a szolgáltatásaik köre. A vállalkozás szolgáltatásait ismertettem, majd személyes véleményt alkottam magáról a cégről. A beszámolókészítéssel folytattam, általánosságokat fogalmaztam meg, mint például a fogalma, fajtái és a céljai. Tisztáztam mi a számviteli politika és összegeztem, hogy a Meta-Inf Kft. milyen számviteli politikát alkalmaz a rá vonatkozó szabályok szerint. A továbbiakban a vállalkozás vagyoni helyzetét kezdtem el vizsgálni, ahol a mérleg eszköz és forrás oldalát tekintettem át. A mérleg eszköz oldal elemzéséhez elsőként megnéztem az eszközök megoszlását, ezt követően a forrás oldal összetételét néztem meg. A vállalkozás tőkeellátottságát és az idegen tőkéjének alakulásának adatait vizsgáltam, majd külön kitértem a kötelezettségekre megoszlására is. A vagyon fedezettségéről is szót ejtettem, amihez a befektetett eszközök fedezettségét és a nettó forgótőkét számoltam ki. A pénzügyi helyzet áttekintéséhez az adósságállomány elemzésével kezdtem, majd az cég eladósodottságát vizsgáltam, végül likviditási mutatók segítségével végeztem számításokat. A vállalat jövedelmezőségi vizsgálatához az eredmény kimutatás adatait használtam fel. Az árbevétel arányos jövedelmezőség, a tőkearányos adózott eredmény (ROE), az eszközarányos adózás előtti eredmény (ROA) és az eszközarányos adózott eredmény (ROI) mutatók által kapott értékeket értelmeztem. 2 Dolgozatom lezárásaként az eredményt elemeztem négy eredménykategória segítségével. Az ott megjelenő táblázatban jól látható, hogy évről évre nagyobb profitot tudott termelni a vállalkozás. A Meta-Inf Kft. fejlődését, évről-évre való növekedését követhettük nyomon. Sikerük titka, hogy hisznek a szolgáltatásaikban és azok hozzáadott értékeiben. Mindezek mellett a bevételeiket növelni tudták a kiadásaik csökkentésével párhuzamosan.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Urbán János
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló(k) elemzése, jövedelmezőség elemzése, Meta-Inf Kft., pénzügyi helyzet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:07
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet