Digitalizáció a könyvelésben különösen a Volvo Hungária Kft. példáján keresztül

Dancs Barbara (2021) Digitalizáció a könyvelésben különösen a Volvo Hungária Kft. példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Dancs Barbara_B8FQ75_szakdolgozat.pdf] PDF
Dancs Barbara_B8FQ75_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (128kB)
[thumbnail of BA_O_Dancs_Barbara.pdf] PDF
BA_O_Dancs_Barbara.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 11..

Download (302kB)

Absztrakt (kivonat)

A digitalizáció, automatizáció és robotizáció a negyedik ipari forradalommal együtt robbantak be a köztudatba. Számos jelentős változást okoztak életünkben, munkánkban egyaránt. A koronavírus elterjedését követően azonban valami megváltozott. Sokkal inkább rá voltunk utalva arra, hogy otthonról, a számítógépünk mögött dolgozzunk, online kommunikáljunk, valamint ezzel a módszerrel bonyolítsuk le a kapcsolattartást családunkkal, barátainkkal, munkatársainkkal. Mindezek a dolgok, folyamatok a digitalizációs vívmányok nélkül lehetetlenek lettek volna. Manapság már a számítógép, internet, illetve az egyes szövegszerkesztők és táblázatkezelők ismerete nélkül nem igazán boldogulnánk a munkaerőpiacon sem. A könyvelők, számviteli szakemberek foglalkozásából kiindulva megállapítható az a tény, hogy munkájuk jelentős részét tették ki az adminisztrációs feladatok. A papíralapú könyvelés során rengeteg fölösleges, kevésbé érdemi munkát is el kellett látnia egy könyvelőnek, amelyet a digitalizáció segítségével ma már nem kell. Ebből kifolyólag azonban néhány számítástechnikai készséget is el kellett sajátítaniuk a szakembereknek .A  digitalizáció hatására a könyvelők munkája teljesen átalakul. Számos ismerősömtől hallok olyan állításokat, hogy a digitalizáció hatásának következtében elvesztem majd a munkám, hiszen a gépek, robotok kevesebb hibaszázalékkal is el tudják majd azt a feladatot végezni, amit én könyvelőként. Személyes véleményem szerint ez azonban nem így van. Nyilvánvaló, hogy a robotizáció hatásaként a könyvelők munkája leegyszerűsödik, lényegibbé válik, köszönhetően annak, hogy a robotok automatizáltan képesek lesznek adatokat bevinni a könyvelő-és számlázóprogramokba.  A beavatkozás, irányítás, valamint felelősségvállalás továbbra is az embert fogja terhelni. Mindezek a változások már eddig is jelen voltak életünkben, de a pandémia hatására kezdtek el leginkább kibontakozni, megmutatva egy új irányt. Az elkövetkezendő időszakban már nem lesznek ismeretlenek olyan fogalmak sem, mint a home office, távoli hozzáférés, elektronikus számlázás, digitális adatszolgáltatás. Ahogy egyre inkább haladunk előre az időben, folyamatos újítások, változások következnek be a digitalizáció területén is. Annyi biztos, hogy a könyvelő szakma reformkorát éli és ez még így is lesz a közeljövőben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tomsó Krisztina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Török Martina Zsófia
Belső
Adj.dr-i fok; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatszolgáltatás, digitalizáció, könyvelés, robotok, számlakészítés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 10:07
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 22. 10:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet